Јунак дана и како су Крајишници извојевали побједу Звезде

Милан Борјан је поново јунак дана у великом подвигу фудбалера Црвене Звезде, који су у невјероватно узбудљивој пенал завршници успјели у гостима да савлада екипу данског Копенхагена и пласира се у четврто коло квалификација за Лигу шампиона. Звездаши су поново обрадовали нацију и бројне навијаче, а искрено се надам да ће Звезда успјети да савлада у два меча и Јанг Бојсе, и тако се поново пласира у Лигу шампиона.

У првом тиму Црвене звезде има више фудбалера који су рођени у Книну а не у Београду, што је показатељ какву су Динарци , колико су некада били важни Книн, Лика, Кордун, Сјеверна Далмација… Милан Борјан и Милош Дегенек су рођени у Книну, а у августу 1995. године су избјегли након злогласне „Олује“, и као већина Крајишника раштркани широм свијета, од Аустралије и Канаде, за чије репретентације играју Дегенек и Борјан, до Европе, сјеверне и јужне Америке… Колико су „пречански“ Срби, назив који су у Краљевини Југославији користио за Србе који су рођени и живјели изван граница Србије из 1914. године, и данас важни за национални корпус показује и податак да они чине окосницу Црвене звезде. Најбољи играч и у овом двомечу био је Марко Марин, који је рођен у Градишци, Милан Родић рођен је у Дрвару, Милан Гајић у Вуковару, Срђан Бабић је у Бањалуци, Никола Крстовић у Подгорици, а Алекса Вукановић је потомак херцеговачких колониста са Бобана из околине Требиња.

 

Овај податак је веома занимљив и важан. Свакако да Звезда и остали српски клубови треба мало више рачуна да поведу и уложе средства у развој спорта и откривање талената, а чињенице говоре да у фудбалу, али посебно у кошарци, Динарци имају невјероватан таленат. Уз честитке Црвеној звезди на још једном успјеху, преносим текст који сам објавио лани, након пласмана Звезде у Лигу шампиона.

 

Честитке Црвеној звезди на пласману у Лигу шампиона

Звезда је много више од спортског клуба, а пласманом у Лигу шампиона вечерас је обрадовала милионе својих навијача, не само у Србији, Црној Гори и Републици Српској,  већ широм свијета. Прије свега честитке сјајном тренеру Владану Милојевићу и одличном голману Милану Борјану, јунаку утакмице, а онда и свим играчима на великом успеху. Вјерујем да се пласман Звезде, бар тихо, вечерас прославља у Кистању, Ервенику, Горњој и Доњој Полочи, Орлићу и другим српским селима око Книна, родног мјеста голмана Борјана  и Милоша Дегенека, стријелца и асистента, који је имао свега годину дан када је у „Олуји“ протјеран из родног Книна, до  рата једног од највећих упоришта Делија. Звезда је довела Борјана из Канаде, Дегенека из Аустралије и окупљајући браћу из Книна кренула у велике побједе, а управо су њих двојица најзаслужнији за вечерашњи пласман.

Послије 26 година, Звезда се вратила на старе стазе успјеха и поново ће играти у најелитније европском клупском такмичењу Лиги шампиона. Од срца Звезди све честитке, и пуно среће у предстојећим мечевима. Маракана чека великане!

На крају треба се захвалити и „сусједу“ Марину Погранчићу, који је испољио патолошку мржњу газећи Звездиног фудбалера и  тако распламсао страсти, а на крају је био згажен, побјеђен и понижен.

Небојша Вукановић