Junak dana i kako su Krajišnici izvojevali pobjedu Zvezde

Milan Borjan je ponovo junak dana u velikom podvigu fudbalera Crvene Zvezde, koji su u nevjerovatno uzbudljivoj penal završnici uspjeli u gostima da savlada ekipu danskog Kopenhagena i plasira se u četvrto kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Zvezdaši su ponovo obradovali naciju i brojne navijače, a iskreno se nadam da će Zvezda uspjeti da savlada u dva meča i Jang Bojse, i tako se ponovo plasira u Ligu šampiona.

U prvom timu Crvene zvezde ima više fudbalera koji su rođeni u Kninu a ne u Beogradu, što je pokazatelj kakvu su Dinarci , koliko su nekada bili važni Knin, Lika, Kordun, Sjeverna Dalmacija… Milan Borjan i Miloš Degenek su rođeni u Kninu, a u avgustu 1995. godine su izbjegli nakon zloglasne „Oluje“, i kao većina Krajišnika raštrkani širom svijeta, od Australije i Kanade, za čije repretentacije igraju Degenek i Borjan, do Evrope, sjeverne i južne Amerike… Koliko su „prečanski“ Srbi, naziv koji su u Kraljevini Jugoslaviji koristio za Srbe koji su rođeni i živjeli izvan granica Srbije iz 1914. godine, i danas važni za nacionalni korpus pokazuje i podatak da oni čine okosnicu Crvene zvezde. Najbolji igrač i u ovom dvomeču bio je Marko Marin, koji je rođen u Gradišci, Milan Rodić rođen je u Drvaru, Milan Gajić u Vukovaru, Srđan Babić je u Banjaluci, Nikola Krstović u Podgorici, a Aleksa Vukanović je potomak hercegovačkih kolonista sa Bobana iz okoline Trebinja.

 

Ovaj podatak je veoma zanimljiv i važan. Svakako da Zvezda i ostali srpski klubovi treba malo više računa da povedu i ulože sredstva u razvoj sporta i otkrivanje talenata, a činjenice govore da u fudbalu, ali posebno u košarci, Dinarci imaju nevjerovatan talenat. Uz čestitke Crvenoj zvezdi na još jednom uspjehu, prenosim tekst koji sam objavio lani, nakon plasmana Zvezde u Ligu šampiona.

 

Čestitke Crvenoj zvezdi na plasmanu u Ligu šampiona

Zvezda je mnogo više od sportskog kluba, a plasmanom u Ligu šampiona večeras je obradovala milione svojih navijača, ne samo u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj,  već širom svijeta. Prije svega čestitke sjajnom treneru Vladanu Milojeviću i odličnom golmanu Milanu Borjanu, junaku utakmice, a onda i svim igračima na velikom uspehu. Vjerujem da se plasman Zvezde, bar tiho, večeras proslavlja u Kistanju, Erveniku, Gornjoj i Donjoj Poloči, Orliću i drugim srpskim selima oko Knina, rodnog mjesta golmana Borjana  i Miloša Degeneka, strijelca i asistenta, koji je imao svega godinu dan kada je u „Oluji“ protjeran iz rodnog Knina, do  rata jednog od najvećih uporišta Delija. Zvezda je dovela Borjana iz Kanade, Degeneka iz Australije i okupljajući braću iz Knina krenula u velike pobjede, a upravo su njih dvojica najzaslužniji za večerašnji plasman.

Poslije 26 godina, Zvezda se vratila na stare staze uspjeha i ponovo će igrati u najelitnije evropskom klupskom takmičenju Ligi šampiona. Od srca Zvezdi sve čestitke, i puno sreće u predstojećim mečevima. Marakana čeka velikane!

Na kraju treba se zahvaliti i „susjedu“ Marinu Pogrančiću, koji je ispoljio patološku mržnju gazeći Zvezdinog fudbalera i  tako rasplamsao strasti, a na kraju je bio zgažen, pobjeđen i ponižen.

Nebojša Vukanović