palpal

Joj Rado, joj Radmila odzvanja Elektroprivredom?

Nakon „katil-fermana“ koji je stigao iz Banjaluke i velike sječe knezova,  u Elektroprivredi Republike Srpske vlada muk, a samo se iz Kabineta smijenjenih izvršnih direktora čuje pjesma Miroslava Ilića „Joj Rado, joj Radmila, šta si sa mnom učinila“. Najglasnije pjesma posvećena direktorici Radmili odjekuje iz Kabineta bivšeg izvršnog direktora za finansije Blagoja Baje dr Šupića, koji je najteže podnio smjenu i uskraćivanje brojnih privilegija.

Baja je inače neuravnotežena ličnost koja se često ponaša nekonvencionalno, a smjena ga je jako pogodila i dodatno snažno uzdrmala, jer ne može da zamisli jutarnje ustajanje bez službenog vozača koji ga čeka ispred kuće, reprezentacija, olovke, moći, brojnih privilegija.. Ukoliko želi da sačuva svog važnog saradnika, funkcionera i partijskog druga, gen-sek Luka bi odmah, koliko sutra,  trebao imenovati dr Baju na neku funkciju, bar kao vršioca dužnosti direktora u nekom zavisnom elektro-energetskom preduzeću, jer je veliko pitanje koliko dr Baja može dugo da izdrži nakon smjene a da ne popusti.                    Pored dr Baje jako je nervozan i Peko Ivanković, kadar DNS-a koji je smijenjen sa funkcije izvršnog direktora za razvoj i investicije. Peko mnogo bolje od Baje podnosi gubitak fotelje, ali je jako ljut i nervozan, posebno na Luku koga ne želi da pozdravi niti mu odgovori na telefonski poziv. Peko se tek bio uhodao i upravo pred izbore napravio plan „investicija“, i smjena je za njega došla u najtežem trenutku.

Luka i starac Marko od stotinu ljeta umiruju Peka i obećavaju novo postavljenje, ali Peko je digao nos i ne misli da ga spusti dok se ne ustoliči. Sa druge strane cijeli DNS u Hercegovini je ogorčen na Peka jer ga interesuje samo njegovo lično namirenje, dok svi ostali ispaštaju, čekaju i vuku za njega i nekolicinu kadrova. Napadi i optužbe za sukob interesa novog izvršnog direktora za finansijsko-ekonomske poslove RiTE Gacko Dragana Anđelića su ispaljeni iz DNS-a jer je mlađani DNS-ovac par dana nakon preloma nagrađen direktorskom pozicijom na Termoelektrani, dok starih kadrova nema ni u pleću.   

U Gacku je na Anđelića posebno ljut Dragan Drašković zvani Okica, koji je ogorčen što ga raspodjeli DNS-ovih funkcija u RiTE Gacko i Elektroprivredi RS preskaču Peko, Anđelić i ostali novopečeni funcioneri, dok stari vuku i čekaju. Zbog toga je odlučio da im spletkama pomrsi račune, a prvi na udaru je vječiti direktor Anđelić.       

U Elektroprivredi RS su zbog sukoba klanova već odavno narušeni normalni međuljudski odnosi, a smjene su dodatno podigle tenzije jer vlada veliki strah i neizvjesnost. Vesela nova direktorica Radmila Čičković našla se u neobranom grožđu, i sama ne zna šta ju je snašlo. Radmila je statističar i nema apsolutna nikakva iskustva u radu elektro-energetskog sistema niti rukovođenju velikih kompanija, a slično je i sa njenim pomoćnicima i izvršnim direktorima koji su imenovani. Ipak to njenim mentorima nije ni bitno jer im je važna samo slijepa poslušnost i odanost centrima moći.      

Borba klanova oko plijena će se nastaviti nesmanjenom žestinom, i sa novim rukovodstvom ne treba očekivati ništa novo jer je Elektroprivreda RS bila i ostala samo prćija režima koja umjesto stuba razvoja države služi kao bankomat za podmirivanje stranačkih i ličnih potreba nekolicine tajkuna i čelnika režima.

 

Nebojša Vukanović