palpal

Jel sa akcizama kucnuo Dodikov dan i sat

DODIK_PRST_10.jpg

Jel sa akcizama kucnuo Dodikov čas i sat

Pao je aprilski snijeg, pale su akcize, a uskoro bi mogla pasti i Vlada Republike Srpske. Znam dan i čas kada će biti povećene akcize i usvojena četiri Zakona u Parlamentu BiH, samouvjereno i bahato u svom već prepoznatljivom stilu izjavio je Milorad Dodik nakon sporne telefonske sjednice Savjeta ministara BiH. Dan, sat i čas je kucnuo, a uprkos velikim pritiscima sa raznih strana Zakon o akcizama, kao i Zakon o osiguranju depozita banaka u BiH i prateći zakoni, danas nisu usvojeni u Predstavničkom domu PS BiH.

Od dodatnog povećanja akciza i novog pogubnog kredita MMF-a, koji bi se potrošio za krpljenje budžetskih rupa i kupovanje socijalnog mira pred izbore 2018. godine, očito da nema ništa u skorijem periodu. Cvijanovićka je sa dvorskom pratnjom džaba otputovala preko bare u Vašington, i teško da će uspjeti da isprosi neku novu tranšu MMF-a i Svjetske banke na kašikicu.

Istovremeno sa nestankom novaca počeli su i sukobi nezajažljivih i nezadovoljnih krimilanih struktura unutar režima, a nasilje bi moglo neklontrolisano da eskalira. Dodik možda i zna da je kucnuo dan, čas i sat kada će njegov režim i nakaradni sistem da se srušio kao kula od karata, jer su upravo su Dodik i njegov sabrat Bakir najveći gubitnici kraha „reformskih zakona“ koji su se na silu pokušali progurati i usvojiti u parlamentarnoj proceduri.

Poslije kiše uvijek dođe sunce, pa bi i Republiku Srpsku nakon iznenadnog snijega u aprilu moglo napokon obasjati toplo majsko sunce.

Nebojša Vukanović