palpal

Jednokratna kupovina penzionera nezakonita

Vlada Republike Srpske je navodno donijela Odluku o isplati jednokratne pomoći penzionerima u ukupnoj visini od 17 miliona konvertibilnih maraka u mjesecu septembru, neposredno uoči održavanja opštih izbora. Vlada se time stavila u funkciju predizborne kampanje stranaka koje sačinjavaju vladajuću koaliciju. Problem je u tome što Zakon o PIO Republike Srpske ne poznaje institut jednokratne pomoći i on kao takav ne omogućava vršenje jednokratnih isplata pomoći penzionerima.

Ukoliko Vlada RS smatra da sama može odlučiti o vanrednom davanju iz budžeta Republike Srpske, bez traženja osnova u zakonu o PIO, i tu imamo nelegalnu situaciju. Budžet je donesen krajem 2017. godine, a njegov rebalans je izvršen jula 2018. Nijednim aktom nije predviđena isplata jednokratne pomoći penzionerima. Dakle, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske Vlada ne bi smjela da se upušta u ovu transakciju. Zakonom o izvršenju budžeta te budžetom za 2018. godinu nisu bila predviđena sredstva za ove namjene. Ukoliko Vlada RS smatra da PIO kao budžetski korisnik može biti (zlo) upotrijebljen za ovu transakciju, onda dolazimo do toga da PIO ne može izvršiti ovakvu isplatu jer jednostavno nema zakonskog osnova.                  

Vlada Republike Srpske je poznata po svojoj neobaveznosti u odnosu na načelo zakonitosti rada, a u kontekstu oneposrednog održavanja izbora ovo predstavlja grubu povredu i pravnog poretka i narušavanje izbornog procesa. Neka se penzioneri slobodno naljute na mene. Oni koji se ljute vide samo 100 maraka, neki svih 17 miliona, ja vidim otuđene milijarde, a ćutanje o tome ne vrijedi 100 maraka.

 

Slaviša Raković