Javno-privatno partnerstvo po Luki

luka-petrovic.jpg

Javno-privatno partnerstvo po Luki

Način na koji je Luka bez posla ostavio 50-ak radnika nije ništa novo niti neko veliko iznenađenje jer je SNSD na isti način, po dolasku na vlast 2006. godine, izbacio iz HET-a 80-ak radnika, uglavnom demobilisanih veterana i djece poginulih boraca koje je zaposlio Ilija Stanković. SNSD želi da napravi društvo po svojoj mjeri, u kome svako onaj ko nije član crvene sekte, malo misli svojom glavom i ne vjeruje u Lažnom Mesiji je građanin drugog reda i izložen je progonu, diskriminaciji i nasilju. Jeftine medijske predstave o nekom novom Lukinom modelu javno-privatnog partnerstva i prebacivanju radnika iz gradske administracije u privatni sektor predstavlja samo još jednu u nizu manipulacija i zloupotreba aktuelnog režima.
Kao rukovodilac investicija i javnih nabavki HET-a, Luka Petrović već 10 godina odlučuje koja će firma i privatnik dobiti koji posao i javnu nabavku, koji će procenat i koliko sredstava ostati gazdi, koliko Luki a koliko Partiji. Proteklih 10 godina Luka je na ovaj način kroz namještene javne nabavke „podijelio“ više od 200 000 000 maraka, i HET-ovim novcem napravio čitavu šemu firmi i privatnika koji su mu na neki način podređeni. U prvom ešalonu su „dvorske“ firme koje kontroliše Partija i Luka, i koje dobijaju najveće namještene poslove, a u drugom se nalaze firme koje povremeno dobijaju manje dogovorene poslove kako bi Luka u nekom trenutku od gazdi i direktora privatnih firmi mogao tražiti protiv-uslugu. Suvišno je naglasiti da se većina „poslova“ i javnih nabavki dogovara konkurentskim zahtjevima ili namještenim otvorenim postupcima sa samo jednim ponuđačem. Zahvaljujući novcima i javnim nabavkama HET-a, Luka i njegov šura Ilija vrtoglavi su napredovali u karijeri od odbornika, poslanika do gen-seka i gradonačelnika, a da pri tome nisu imali govoto nijedne izgovorene i napisane riječi, ideje i stava.

Upravo zbog velikih očekivanja i poslova koje planiraju sklopiti sa HET-om i Elektroprivredom, najveći dio trebinjskih „privrednika“ i ove lokalne izbore podržao je Luku Petrovića i aktivno učlestvovao u njegovoj bezidejnoj i smiješnoj meza-kampanji. Koristeći dobre interesne odnose sa trebinjskim privatnicima, Luka je organizovao skup u Sali Skupštine grada i tobože dogovorio da otpušteni radnici počnu raditi u privatnom sektoru. Da je trebinjskim gazdama bila potrebna radna snaga i novi zaposleni sigurno ne bi čekali Luku već bi ih sami ranije zaposlili. Luka ne želi proteste i izlive nezadovoljstva na početku mandata, pa je zamolio privatnike da mu pomognu i naprave uslugu koju bi kasnije dobro naplatili. Više je nego očigledno da će radnici koji su proglašeni viškom biti samo kolateralna šteta koja će jedno vrijeme raditi kod privatnika, a nakon nekoliko mjeseci vrlo izvjesno ponovo završiti na ulici kada se odradi Lukin plan razbijanja grupe 50 nezadoviljnih i otpuštenih.

Otpušteni radnici bi trebali Luku pitati zašto ih ne prebaci u Elektroprivredu gdje su juče bez konkursa počela da rade 3 nova radnika, i u čiji je sistem poslednjih nekoliko mjeseci zaposleno više stotina novih radnika?Ako se po jutru dan poznaje, Luka će već u prvih nekoliko mjeseci pokazati svoje pravo lice i zasjeniti sve prethodnike.

P.S. Luka je očito vrlo detaljno od slova do slova pročitao moj Program razvoja Trebinja od 2016. – 2020. pa je odlučio da osnuje Agrarni fond grada Trebinja. Nadam se da neće zloupotrijebiti moju ideju, i da pomoć neće pružati samo svojim pristalicama i članovima svoje Partije, kao što je proljetos dijelio sjemenski materijal, već će nastojati da unaprijedi poljoprivrednu proizvodnju u Trebinju i južnoj Hercegovini.

Nebojša Vukanović