Jadni Kozomara i atentat na Šojića

Jedva sam se suzdržao da ne pustim suzu kad se na ekranima napokon, po prvi put, ukazao direktor RiTE Gacko Boško Kozomara, vidno potresen i uplašen zbog navodnog pisma i prijetnji anonimnih „Gačana“. Jos više me potresla saosjećajnost vođa sindikata, koji su zabrinuti za direktora, ali ne i za Termu, hljeb za skoro 2000 porodica i 150 miliona duga koje je preduzeće dovelo na ivicu stečaja. Čudno je što sindikalci brane direktore, ali ćute i ne vide pljačku vijeka, sve češće prijetnje, ucjene, kazne i smjene radnika? 

Kozomara je u ponedeljak ugasio 65 svijećica i ispunio uslove za penziju, ali mu je Nadzorni odbor velikodušno  produžio Ugovor vršioca dužnosti generalnog direktora na još dva mjeseca. Smiješne maglovite prijetnje taman  dobro mu dođu da utvrdi mandat i pazar. U kombinacijama za vodeće funkcije su svi osim Gačana, koji treba da vuku u rudniku i truju se dok ih Mafija pljačka, a očito da se Titovi crveni pioniri i nasljednici vode parolom Druga Starog „Dok je Gačana biće i volova“.

Po otrcanom udbaškom receptu slanja naručenih pisama i prijetnji, Kozomara i nesretna Uprava Termoelektrane zamajavaju javnost podmetanjima i trivijalnim glupostima kako se ne bi pričalo o suštini, teškom stanju i pljački vijeka koja ne prestaje. Jer ukoliko naručeno pismo nije poslao neko od direktorovih špijuna i saradnika, onda je sasvim izvjesno u pitanju neko od lokalnih tajkunčića koji je izbačen iz dogovorenog posla i tala. Kozomarine riječi kako mu prijete jer je tobože suzbio kriminal i pljačku nafte su vrhunac licemjerstva jer su mu M. Milidrag, S. Milović i ostali grobari Terme ostali najbliži saradnici, a isti tajkuni samo dodatno premrežili dogovorene poslove.

A možda je sve od lošeg vina? Početkom februara Kozomara je radnicima podijelio novogodišnje kalendare i po bocu 0.70 trebinjskog vina, iako je formalno u RiTE Gacko strogo zabranjeno konzumiranje alkohola. Naime, po dolasku na funkciju direktora, veseljak Kozomara je u Kabinetu zatekao stotinjak litara vina, namijenjenog za jedan lokalni svadbeni salon, pa je odlučio da razrađenom kombinacijom od istog dvorskog vinara iz Trebinja kupi još skoro 2000 boca vina i galantno počasti sve radnike, kako bi sa novim elanom krenuli u nove radne pobjede?

Lane Gutović se nažalost povukao iz kultne serije, ali živ je Šojić, umro nije, dok je Dodika, kadrova i Partije!

Nebojša Vukanović