palpal

Izvorni utemeljivači i katarza

prva sds.jpg

Izvorni utemeljivači i katarza

Ja bi tebi Vukane usta i jezik svezao žicom, dobaci mi Božidar u većem društvu jednom prilikom, nakon što sam u jednom u nizu tekstova pisao o metuzalemima, udbašima, potrebi smjene generacija i katarze društva. Samo par mjeseci prije toga, negdje u proljeće 2011. godine, Božidar me je zvao na razgovor, i u trebinjskom restoranu „MG“ predlagao da budem jedan od Nikolićevih i Vučićevih povjerenika u Republici Srpskoj. Neumjesno je govoriti o detaljima, ali Božidar je još prije 6 godina tvrdio da, iako nosi članski kartu broj 1 SDS-a, ima dogovor sa Vučićem i Nikolićem da iz sjenke rukovodi njihovom partijom preko Drine. Tvrdio je da oni prate i cijene moj rad, te u njihovo ime predlagao da preuzmem naprednjake u Hercegovini i istočnoj Srpskoj. Učtivo sam ga odbio i rekao da me ne interesuje bilo kakva stranka već nestranački pokret, te da mi se ne dopada što su naprednjaci bliski anglo-saksoncima jer smatram da Njemačka i Rusija trebaju biti naši strateški partneri.

O Božidaru, službinom konspirativnom „Orlu“ koji i u 9-poj deceniji i dalje leti na zadatke po nalogu Službe, Kaliniću, Krajišniku, Papoviću, bivšem premijeru i vinaru Dušanu Koziću, koji je slao igumana Sava na Havaje da vidi kako se beru vinogradi dok su njihovi radnici Agrokopa mjesecima štrajkovali tražeći zarađene plate, napisao sam čitave tomove i suvišno je bilo šta dodati i ponoviti. Anegdota sa drugim bivšim premijerem Kličkovićem, koji je između ostalog mještanima Berkovića obećavao obnovu željeznice iako voz i pruga nikad nisu prolazili blizu ovog malog hercegovačkog mjesta, ili Božidarove sulude priče o starijem i ljepšem Dubrovniku koji će da sagradi, koje su nam nanijele ogromnu štetu, najbolje pokazuju svu ozbiljnost, viziju i krajnje domete tzv „utemeljivača“. Još i prije Papovićeve kandidature za člana Predsjedništva BiH, koja je omogućila Radmanoviću da tijesno pobijedi Mladena Ivanića 2010. i za koju je od Dodika nagrađen funkcijom direktora gatačke Termoelektrane, bilo je jasno da Dodik i ostaci stare UDBE koriste svoje bivše saradnike za razna podmetanja, razbijanja protivničkih redova i opozicionog jezgra.

Ubjeđen sam da je pojava tzv, Dodikovih „utemeljivača“ veoma dobra za opozicioni blok u Republici Srpskoj, i da predstavlja jednu vrstu katarze i pročišćenja. Kao što muve na velikoj distanci privlači miris smeća i đubreta pa se one u rojevima oko njega okupljaju, tako i negativna energija i ogroman opljačkani novac režima snažno privlači njihove prirodne saveznike da se grupišu oko Dodika. Njegov buđelar je dubok i pun, i sigurno je da ima dovoljno novaca da kupi stotine jeftinih interesdžija, mediokriteta i karijerista koji će se na mig šefa pojavljivati na RTRS-u i tvrditi da su zbog Bakira, Sarajeva i izdajnika napustili opoziciju i zarad lažnog jedinstva napadaju braću i podržaju SNSD. Iako su nezasiti metuzalemi već ušli u devetu deceniju života, i dalje halapljivo grabe kao da su neki tinejdžeri na početku političke karijere. Vjerovatno misle da će prljavim Dodikovim novcima kupiti dodatno vrijeme nesvjesni da se gladna usta mogu najesti, ali gladne oči ne mogu nikada.

Odlazak utemeljivača, prvih ili potonjih izvornjaka, raznih Stevandića, Dunjića i Talića, samo će pročistiti i dodatno ojačati opozicione redove, i biti garant da će nakon svrgavanja unutrašnjih okupatora ključne pozicije u državi preuzeti nekorumpirani i iskreni protivnici nakaradnog sistema koji nisu spremni na bilo kakav kompromis sa mafijom. Ubjeđen sam da će formalan prelazak grupe potrošenih nezasitih metuzalema pod okrillje Mafije samo osnažiti opoziciju pred odsudni boj naredne godine, i otvoriti vrata mlađoj generaciji da se probudi, ustane i snažnije bori za bolje i pravednije društvo i Republiku Srpsku.

Nebojša Vukanović