palpal

Izdajnik

vukan2_05.jpg

Izdajnik

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svako ostavi svoj trag. Prije tačno godinu dana zbog kandidature za gradonačelnika Trebinja dobio sam etiketu izdajnika. Naprasno sam postao plaćenik, kandidat po zadatku, dobio sam stotine hiljada evra, stanove u Budvi i Banjaluci, posao portparola HET-a i Elektroprivrede… Nakon što su se dobro napili i najeli sa aktuelnim gradonačelnikom, neki od njegovih pristalica zbog „izdaje“ napadali su neke meni bliske ljude, dijelili račune na kojima se tobože vidi šta smo ja i Dobroslav Ćuk ručali na tajnom sastanku, a neki od zaluđenih prilazili su na ulici i govorili da će mi zbog izdaje posao i silni novac koji sam navodno uzeo biti proklet?
Iako nisam puno ni pokušavao, teško i gotovo nemoguće se bilo odbraniti od besmislenih laži koje su po zadatku širile pristalice Slavka Vučurevića, prije svega iz PDP-a i SDS-a. Nije mi bilo jasno koga ja to mogu izdati kada nikada nisam bio pristalica, aktivista ili član neke stranke i organizacije? Zahvaljujući prljavoj i organizovanoj kampanji koja se vodila protiv mene, kao i glasovima koje sam osvojio (prije svega u Bregovima, Centru, Ložioni, Zasadu i urbanom dijelu Trebinja u kome je Dobroslav Ćuk i SNSD do poslednjih izbora ubjedljivo pobjeđivao) g-din Vučurević je pobijedio i postao gradonačelnik. Imaginarne nekretnine, stanove, unosne poslove, kofere i stotine hiljada evra više niko nije spominje… Slavko je nastavio gdje je Ćuk stao, sve je ostalo isto a izmišljena priča o izdaji i izdajnicima je zaboravljena. Iako je gromoglasno najavljivao da će me nakon izbora demaskirati i javnosti reći ko sam, ko me finansira, za koga radim, Slavko Vučurević je utihnuo i zaboravio i ovo u nizu velikih i za sada neispunjenih obećanja.
Umjesto da radi svoj posao i ispuni ciljeve koje je sam sebi postavio, Slavko zabavlja javnost svojim imaginarnim sukobom sa političkim protivnicima, i to je samo još jedna epizoda u fiktivnoj borbi vlasti i lažne hercegovačke opozicije, koja je u Hercegovini počela krajem 2009. godine tokom vandrednih izbora za načelnika opštine Bileća. SDS, PDP, NSP, radikali i ostale stranke koje do tada nisu bile u lokalnoj vlasti napravile su široku koaliciju sa ciljem da tobože razbiju i raskrinkaju Milorada Dodika, njegove sljedbenike i pristalice. Njihov kandidat Dragan Babić uspio je pobijediti na izborima, Dodik nije razbijen, a nova vlast za dvije godine nije napravila gotovo ništa osim što je iza sebe ostavila više od 3 000 000 maraka deficita.
Zbog ukazivanja na klasične zloupotrebe i obmane vlasti tokom predizborne kampanje, kao i zbog aplauza i skandiranja mog imena tokom predizbornog opozicionog skupa i u izbornoj noći, u SNSD-u su bili ubijeđeni da ja tobože radim za njihove protivnike na izborima, i da sam dijelom odgovoran za njihov poraz, pa sam dan nakon izbora ostao bez posla u školi. Ni tada, kao ni sada nisam imao potrebu da se pravdam, ali sam u sukobu stranaka zbog istine ispao kolateralna šteta, i ni kriv ni dužan do sada za tri i po godine izgubio oko 35 000 maraka.
Nijednog trenutka mi nije žao što me je bahata vlast bez povoda i razloga kao psa izbacila sa posla, jer je za promjenu nakaradnog sistema potrebno podnijeti mnogo veću žrtvu, ali mi je žao što su određene interesne grupe od mog rada imale nezasluženu korist i iznevjerile očekivanja glasača koji su im dali povjerenje. Bileća je lakmus papir koji najbolje oslikava dešavanja na našoj političkoj sceni. Kao što se lakmus papir plavi u baznim a crveni se u kiselim uslovima, tako se i narodni predstavnici tiho iza zavjesa povijaju sa jedne na drugu stranu zarad ličnih interesa. U Bileći je očito jako kisela atmosfera, pa su se svi povili na crvenu stranu. Prvo PDP i Krsmanovićeva NSP, a odnedavno i stameni SDS podržali su SNSD-ovu većinu, poljubili skute braći Vuković, a oni su im zauzvrat u korito bacili po koju mrvicu, direktorsku fotelju i načelničku funkciju. Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše, a bilećki prelom i uklapanje dogodio se u trenutku kada čelnici ovih stranaka najavljuju ujedinjenje i borbu protiv režima.
Vaši skriveni pogledi i pognute glave koje okrećete dok sa osmjehom pored vas prolazim znače mi mnogo više od svih tih silnih novaca, stanova, poslova. Snijeg će još mnogo puta padati, mnogi će iza sebe ostavljati jasne tragove, a što vrijeme bude više prolazilo, to će biti lakše zaključiti ko je izdajnik, ko je koga izdao i iznevjerio.

Nebojša Vukanović