palpal

Izdaja vjere na Svetog Jovana

Umjesto da na Svetog Jovana Krstitelja služi liturgiju u nekom od drevnih hercegovačkih manastira, što su radili svi pravoslavni episkopi do sada, nedostojni biskup Grigorije izdao je i prodao svoju vjeru za večeru, i sa dubrovačkim biskupom Uzinićem služio misu u dubrovačkoj katedrali Velike Gospe!? Pored biskupa Grigorija, na ekumenskoj misi u dubrovačkoj katedrali bili su i njegov sekretar Miroslav Bošković, te sveštenici dubrovačke parohije Vladan Perišić i Stevo Kovačević, koji je nedavno služio pomen ustašama na ostrvu Daksa pored Dubrovnika.

                                                                                           

Puno je simbolike u služenju mise baš na Svetog Jovana Krstitelja i Preteču, koji je krstio Isusa Hrista na rijeci Jordanu. Očito da nedostojni izdajnik vjere pravoslavne novim služenjem zajedničke mise sa biskupom Uzinićem želi da simbolično pokaže javno unijaćenje pravoslavnih Hercegovaca i njihovo prevođenje u katoličanstvo. Odavno je poznato da je nedostojni Grigorije sluga pape i Vatikana, i da je njegov zadatak da postepeno otuđi Hercegovce od vjere prađedovske i prevede ih u Uniju na poklonjenje rimskom papi, ali način i brzina na koji to radi zadivila je njegove mentore i nalogodavce.                                                     

                                                                                                   

Grigorije i njegovi nedostojni sveštenici nisu na sebi imali mitru, kamilavku, žezlo, omofor, sakos i ostala obilježja pravoslavnih sveštenika koji služe svetu liturgiju, dok je sa druge strane biskup Uzinić ostao vjeran tradicionalnoj biskupskoj odjeći i nosio crnu mantiju sa ljubičastim pojasem (zingulum) i biskupskom kapicom (pileousom) na glavi. Misu su pratili muzičari sa gitarom i drugim instrumentima, što nikako nije svojstveno pravoslavnim molitvama i hramovima.

Sveti Jovan je bio Preteča Gospodnji, dok je hercegovački biskup Grigorije preteča novotarija i ekumenskog procesa pokatoličavanja pravoslavnih Hercegovaca. Služenje mise u dubrovačkoj katedrali na Svetog Jovana, kao i nedavno služenje pomena ubijenim ustašama na ostrvu Daksa, predstavljaju jeres i velika izdaja vjere i nacije, kakva do sada nije viđena na ovim prostorima od nekog pravoslavnog sveštenika i episkopa. Vrijeme je da napokon neko u Srpskoj pravoslavnoj crkvi reaguje, čuje apele i vapaje i zaštiti Hercegovinu i pravoslavne vjernike od pogubnih posledica i poteza nedostojnog Grigorija, koji svojim neprimjerenim i nekonvencionalnim ponašanje, oblačenjem i kršenjem kanona nanosi veliku štetu ugledu naše Crkve u narodu.                                                                                          

Hercegovini nije potreban nedostojni biskup srebroljubac, izdajnik vjere sa hostijom koji će služiti mise i pravoslavne Srbe nakon vjekova velikog stradanja tiho prevoditi u katoličanstvo i pod skute rimskom papi. Nama je u ovim turobnim vremena potreban skromni i smerni vladika podvižnik, istinski vjernik i duhovnik koji će dijeliti sudbinu naroda, koristiti svoj ugled i položaj za zaštitu obespravljenih i sirotinje, i pomoći narodu da lakše prebrodi sva iskušenja i pošasti kroz koje prolazimo. Zato još jednom apleujemo na Sveti Sinod, patrijarha i sve vladike naše Crkve da što hitnije istraže sva dešavanja u Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji, raščine nedostojnog Grigorija i sa blagoslovom Duha Svetoga ustoliče novog vladiku koji će nas vratiti na pravi put istinske vjere i moralnog preporoda naroda.

 

Nebojša Vukanović