Izbori u Hrvatskoj na rođendan Jovana Raškovića

Godine prolaze, ali kod pojedinca, ekstremista i hrvatskih ultradesničara ostaje stari običaj da Srbe označe kao uzrok svih problema u Hrvatskoj, bez obzira koliko se smanjio njihov broj u ratovima, progonu i etničkom čišćenju. Posebno se tenzije povećaju pred izbore, obilježavanje „Oluje“, a malobrojni povratnici i dalje žive u stalnom strahu.

I pred parlamentarne izbore koji se danas održavaju u Hrvatskoj bilo je nekoliko incidenata i ispada, najviše u Vukovaru, a pristalice krajnje desnice i A HSP okupili su se prije nekoliko dana ispred sjedništa Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu kako bi ispoljili mržnju i svoje frustracije.

Sa crnim zastavama i ustaškom ikonografijom, pozdravima „Za dom spremni“ ponovo se najavljuje nekakav  Krvavi Srb, aludirajući na ustanak Srba u Srbu protiv ustaša i fašista jula 1941. godine, iznose besmislene optužbe na račun Srba, Pupovca i SNV-a, iako je Pupovac bio lojalan Hrvatskoj još 1991. godine kada je sa Tuđmanom u delegaciji išao na pregovore o raspadu Jugoslavije. Srbi su nažalost uvijek krivci za sve, mržnja kod pojedinca nikako ne prolazi, a povratnici i malobrojni Srbi uvijek su dobra prilika da se u njih udari kao u vreću za vežbanje pred izbore, na mržnji i nacionalizmu dobije koji jeftini politički poen kod desničara.

Prema procjenama i prognozama dvije najveće stranke, SDP i HDZ, imaće gotovo izjednačen rezultat i oko 55 poslanika u Saboru, a prevagu bi mogao odnijeti MOST i Škorova lista. Srpska manjina ima zagarantovana mjesta u Saboru, a jedini cilj je da se zaustavi dalja asimilacija i katoličenje Srba, koje je posebno uzelo maha u gradskim sredinama, te popravi težak položaj povratnika.

Zanimljivo je da se parlamentarni izbori održavaju na dan kada je 1929. godine u Kninu rođen Jovan Rašković, osnivač Srpske demokratske stranke i vođa krajiških Srba početkom 90-ih, koji je vodio mudru i odgovorni nacionalnu politiku, zalagao se za mirno rješenje konflikta, široku kulturu, obrazovnu, vjersku i bezbjednosnu autonomiju Republike Srpske Krajine i Srba u Hrvatskoj. Nažalost DB Srbije uklonio je mudrog Raškovića, Krajišnici podijeljeni i zavađeni zbog mrvica vlasti u ratnom stanju i velikoj opasnosti,  pokojni Jovan Rašković odbačen od svih umro u progonstvu u Beogradu 28-og jula 1992. godine a teške posledice njegovog uklanjanja Krajišnici i Srbi u Hrvatskoj i danas osjećaju.

Da su slušali mudrog Jovana Srbi bi ostali i opstali na svojim ognjištima, danas možda imali ključeve u rukama hrvatskog Sabora i igrali važnu ulogu, u formiranju Vlade umjesto što se bore za osnovna ljudska i građanska prava, goli opstanak. Moramo kao narod izvući napokon pouke iz teške prošlosti, posebno novije, prestati da srljamo u propast za populistima, manipulatorima, korumpiranom kompradorskom elitom već pronaći najpoštenije, najodgovornije i najmudrije među nama koji će umjesto jeftine i pogubne populističke  voditi mudru i odgovornu nacionalnu politiku, praviti timove stručnjaka koji će ozbiljno razmotriti svako pitanje i problem a ne slušati slijepo Vođe sveznalice koje nas vode u provaliju.

 

Nebojša Vukanović