palpal

Ivanica 10 dana bez struje a niko ne reaguje

Caki Dubrovnik foto.JPG

Ivanica 10 dana bez struje a niko ne reaguje

Naselje Ivanica, smješteno na samoj granici sa Hrvatskom i Dubrovnikom, već 10 dana je bez napajanja električnom energijom zbog kvara na mreži uzrokovanog padom stuba dalekovoda u blizini sela Bobovište. Stub se srušio a dalekovod je prekinut usled jakog nevremena i udara vjetra, a već 10 dana radnici Elektro-Ravno nisu uspjeli da izađu na terenm, zamijene stub i otklone kvar pa mještani ovog naselja već 10 dana nemaju struju u domaćinstvima. Hrana u frižiderima i zamrzivačima se pokvarila, ne rade ni pumpe za vodu iz čatrnja, a mještani najavljuju proteste i blokadu graničnog prelaza ukoliko nadležni i dalje ne budu ništa preduzimali.
„Već 10 dana naselje je bez struje, i stvarno je nevjerovatno da u 21-om vijeku radnici Elektro-Ravnog nisu u stanju da zamijene stub i otklone kvar za 10 dana, i da mještani naselja sa više od 100 kuća žive kao u 19-om vijeku. Hrana se pokvarila, nismo mogli dostojno da proslavimo Božić, slave i naše praznike, domaćinstva su ostala i bez vode jer pumpe i hidrofoni koje pumpaju vodu iz čatrnja ne rade, a ostali smo i bez telefona jer ni oni ne mogu da rade bez struje. Niko ništa ne preduzima da se riješi ovaj problem, a od centra Dubrovnika smo udaljeni svega 10-ak kilometara. Zbog toga ćemo biti primorani da blokirano granični prelaz i onemogućimo saobraćaj sve dok radnici ne izađu na teren i ne otklone kvar“ kaže Aleksandar Milićević Čaki, srpski povratnik na Ivanicu.

Ivanica je naselje smješteno na samoj granici Hrvatske i BiH, i od Straduna i centra Dubrovnika udaljeno je svega 10-ak kilometara. Prije rata Ivanica je pripadala opštini Trebinje, a nakon okupacije Hrvatske vojske i Dejtona opštini Ravno i Federaciji BiH. Ivanica je jedino naselje u Ravnom u koji se vratila većina protjeranog srpskog stanovništva, ali uprkos masovnom povratku, blizini mora i atraktivnoj lokaciji lokalne i vlasti Federacije nisu učinile puno na uređenju naselja, asfaltiranju ulica i izgradnji osnovne komunalne infrastrukture pa je naselje i 20 godina poslije rata bez vode. Poslednjih 10 godina na Ivanici je počela gradnja luksuznih vila sa pogledom na more i Župu Dubrovačku, pa se mještani nadaju da će bar zbog turista i velikih investitora radnici iz Ravnog biti ažurniji, i da će kvar ubrzo biti otklonjen.

Nebojša Vukanović