Istražiteljka Nada i ministrova putovanja

Nada Veletić.jpg

Istražiteljka Nada i ministrova putovanja

Društveno-politički radnik RTRS-a Nada Veletić, trenutno od režima imenovana za urednika emisije „Pečat“, već duže vremena lomi sve prepreke i postavlja nove norme i standarde u istraživačkom novinarstvu. Zbog drugarice Nade i njenih saradnika, sa nestrpljenjem čekam četvrtak veče i emisiju „Pečat“ na RTRS-u, kako bi se divio najnovijim dostignućima njenog istraživačkog novinarstva.

U poslednjoj epizodi istražiteljka Nada postavila je javnosti veoma interesantno i logično pitanje – zašto ministar vanjskih poslova putuje u inostranstvo? Objektivno i pravedno, kako to samo odabrani RTRS-ovi društveno-politički saradnici znaju, Nada je utvrđivala zašto je Igor Crnadak posjetio Iran, Izrael, Kubu i zemlje Evropske Unije, i koliki su bili avionski i ostali troškovi. Opšti je zaključak da ministar vanjskih poslova ne treba uopšte da putuje u inostranstvo niti bilo koga pozove da dođe u posjetu, već da se sa državnicima razgovara telefonom. Iako to nije naglašeno, podrazumjeva se da ministar treba koristiti savremena dostignuća i razgovarati preko „vibera“, koristiti usluge „AirAbe“ ili neke druge jeftine načine komunikacije sa inostranstvom, a ne plaćati preskupe impulse domaćim telekom operaterima.

Drskost drugarice Nade davno je prešla sve granice, a nažalost nekolicina novinara RTRS-a polako prihvata njene standarde i pravila pretvarajući se u portparole i društveno političke saradnike vladajuće stranke. Nada Veletić ponaša se kao pas na lancu koji samo čeka mig od svog gazde kako bi se obrušila i počela da reži, laje i ujeda na svakog ko na bilo koji način smeta njenom gazdi. Kao svaki dresiran pas, drugarica Nada poslije obavljenog posla kao nagradu dobije lopticu, te milovanje i javne znakove pažnje koje svi možemo da gledamo tokom njenih srdačnih intervjua sa predsjednikom il premijerkom.

Nada u „Pečatu“ laje, grize i ujeda onog ko je u tom trenutku najveća prijetnja i ko najviše kritikuje njenog gazdu. Otkrivanje zloupotreba sa radom lažnog Predstavništva RS u Izraela u zloupotrebe Dodikovog savjetnika i saradnika Arija Livnea bile su okidač da se drugarica Nada okomi na Igora Crnadka i istražuje gdje i zašto putuje ministar vanjskih poslova. Odbranu Dodika i Arija Livnea te napade na ministra i ambasadorku BiH u Izraelu nastavile su Nadine drugarice Vanja Furtula i Marijana Đurđević u Dnevniku Plus, razgovarajući prvo sa Arijom Livneom a potom izraelskim načelnikom Haimom Bivasom koji je došao na pomen u Donju Gradinu. Orkestrirana kampanja nastavljena je potpuno jednostranim prilozima i u drugim informativnim emisijama RTRS-a, gdje se veliča lik i (ne)djelo Arija Livnea.

Fabrika mržnje, laži i zla zvana „RTRS“ odgovorna je za kontaminaciju javnog prostora, izazivanje napetosti, podjela, širenje mržnje, netrpeljivosti i tenzija u društvu. Odmetnuti javni servis pod komandom režimskog partijskog komesara Draška Milinovića pretvorio se u polugu vlasti i palicu kojom se režim sukobljava sa disidentima i političkom protivnicima. Rad ove medijske kuće plaćaju svi građani Republike Srpske, i sigurno je da će doći vrijeme da Nada, Draško i ostali komesari odgovaraju za svoj rad i polože račune onima koji ih plaćaju.

Nebojša Vukanović