Isključeni telefoni HET-u zbog neplaćenih računa

telefon.jpg

Isključeni telefoni HET-u zbog neplaćenih računa

Vijest za rubriku vjerovali ili ne! M:TEL je isključio odlazne pozive i onemogućio pozivanje brojeva sa fiksnih telefona Hidroelektrana na Trebišnjici jer preduzeće nije platilo račune poslednja 2 mjeseca!? Radnici HET-a na branama „Gorica“ i „Grančarevo“ juče su bili zaprepašteni kada su poslije otkucanih brojeva umjesto pozivanog sagovornika čuli glas „sekretarice“ M:TEL-a koja ih je obavjestila da su pozivi onemogućeni zbog neplaćenih računa! Zbog toga su umjesto fiksnih, radnici i službe HET-a za međusobnu komunikaciju morali da koriste svoje mobilne telefone.

Nemamo informaciju da li je u kabinetima generalnog i izvršnih direktora isključen fiksni telefon, ili je u praznoj kasi direktora Mišeljića ostalo nešto siće da plati telefon u svojoj i kancelarijama najbližih saradnika u Upravnoj zgradi HET-a. Isključenje telefona je jedna od najvećih bruka HET-a, i nešto slično se nije dogodilo još od 1995. kada su Crnogorci zbog politike i pritisaka isključili telefone Trebinju i Hercegovini.
Poslednja plata radnicima HET-a kasnila je nekoliko dana, a već 3 mjeseca nije plaćena naknada za prevoz zaposlenim. Iako službe pokušavaju da sakriju informacije od javnosti, prema našim izvorima iz HET-a doprinosi na plate nisu plaćene nekoliko mjeseci, zbog čega radnici već imaju problema sa ovjerama zdravstvenih knjižica.

Iako zbog pritiska i ucjena nadređenih radnici uglavnom ćute ili tiho negoduju, nezadovoljstvo prema nesposobnom i korumpiranom direktoru Mišeljiću, Luki Petroviću i njihovim trabantima je ogromno. HET je nedavno kod Komercijalne banke uzeo novi dugoročni kredit u iznosu od 10 miliona maraka, ali bahata i neodgovorna uprava već je bacila i potrošila novce na sulude poslove i namještene tendere dvorskim firmama, pa je kasa HET-a prazna. Iako je zakonska obaveza, HET još nije objavio Finansijski izvještaj o rezultatima poslovanja za prvih 6 mjeseci sa ciljem da se od javnosti prikriju katastrofalni rezultati rada.

Nekada moćna i ugledna firma bačena je na koljena zbog sistemske pljačke, nekontrolisanog prelijevanja novaca iz javnog preduzeća u privatne džepove i neodgovornog ponašanja bahatog rukovodstva. Umjesto da se uozbilji i pokuša da riješi probleme i tešku situaciju, koju dodatno otežava i velika suša, direktor se sve češće okreće čašici i u njoj traži spas i utjehu svjestan šta je uradio od strateškog preduzeća. Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, i iz HET ne ukloni grupa razbojnika predvođena Gordanom Mišeljićem i Lakijem Lučijanom Petroviće, i HET bi mogao uskoro da doživi sudbinu Nikole Tesle Šnajdrea, Neimarstva i ostalih propalih i opljačkanih hercegovačkih preduzeća.

Nebojša Vukanović