Jasno je da dogovorenim i sinhronizovanim akcijama imaju cilj da me finansijski iscrpe i tako nateraju da odustanem od pisanja, ali neće uspeti u tome.

Rekao je ovo za Srpskainfo Nebojša Vukanović, narodni poslanik bez dlake na jeziku, te otkrio zašto je odlučio da se bavi politikom i šta bi tačno uradio kada bi bio deo vlasti.

Bili ste uspešan novinar, zašto ste se počeli baviti politikom?

Mogao bih citirati Čerčila, koji je takođe bio novinar pa otišao u političare, da je novinarstvo dobar posao ako se na vreme prestanete baviti sa njim. I danas pišem na blogu, novinarstvo je pasija i uživam u tome, kao što sam uživao dok sam bio novinar BNTV, gde sam imao potpunu slobodu. Kao novinar možete ukazati na problem, kritikovati, predlagati rešenje, ali ne možete ništa uraditi. Upravo zbog toga sam odlučio da pokušam dobiti podršku građana i priliku, a onda naterati institucije da rade i funkcionišu, i da se iz korena promeni nakaradni sistem.

Zbog svega što ste govorili dobili ste mnoge kazne. Mislite li da se ovde isplati govoriti istinu?

Govoriti istinu na ovim prostorima je bilo jako opasno. Moćnici ne žele da se skinu maske sa njihovog lica kako narod ne bi vidio ko su oni i šta rade i da nisu onakvi kakvim se lažno predstavljaju u svojim medijima. Bio sam svestan da će ukazivanje na probleme dovesti do problema i reakcije moćnika, koji se boje i osećaju ugroženim, i da će pokušati da me ućutkaju raznim pritiscima i montiranim procesima.

Koliko kazni imate?

Samo u poslednjih par meseci trebinjske kadije su donele presude po kojima treba da platim preko 30.000 maraka, a većina procesa je po tužbama za duševne boli lokalnih moćnika. To što rade trebinjske kadije je sramno, i oni su deo mašine i nakaradnog sistema. Uzeću kredit i platiti sve, ali kad-tad će korumpirane kadije odgovarati što amnestiraju kriminalce, jer je pravosuđe najgori deo društva.

Za šta Vas optužuju?

To su dogovorene i sinhronizovane akcije. Potpuno su iste tužbe, isti zahtevi, isti veštaci, isti nalazi veštaka-psihologa o navodnim duševnim poremećajima, pa čak i font slova u tekstu u tužbama Luke Petrovića, njegovog šure Ilije Tamindžije, kuma Mika Ćurića… Jasno je da imaju cilj da me finansijski iscrpe i tako nateraju da odustanem od pisanja, ali neće uspeti u tome.

Mislite li da nekada pređete granicu primerenog političkog ponašanja?

Vlast je veliko zlo koje nas sistematski razara, i smatram da se protiv zla treba boriti svim demokratskim sredstvima, bez imalo milosti i pardona kritikovati snažno sve one koji pljačkaju, lažu i uništavaju narod. Smatram da ne prelazim granice pristojnosti, da je kritika od javnog interesa, i da mora biti adekvatan odgovor na zloupotrebe i gadosti vlasti.

Okupio bih sposobne ljude

Šta biste prvo uradili da postanete deo vlasti?

Okružio bih se sposobnim i obrazovanim, napravio dobar tim profesionalaca, a onda krenuo u borbu sa devijacijama u društvu. Najvažnije je zaustaviti otimačinu i pljačku države, zavesti red i naterati institucije, pre svega policiju i pravosuđe, da dobro rade svoj posao. Insistirao bih na profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, te usvajanju i striktnom provođenju ključnih zakona – o poreklu imovine, sukobu interesa, javnim nabavkama.