Inspektor Toma kod Marića udbaša

Milomir Marić će vjerovatno ostati zapamćen ne samo kao vjerno i poslupno novinarsko kuče Službe državne bezbjednosti, već i kao jedan od najvećih hroničara i promotora UDBE na ovim prostorima. On je kao dugme, samo dobije poziv od Službe, koja mu šalje goste, teme i pitanja, a on služi kao protočni bojler i prenosnik naručenih udbaških priča, napada i spinova do javnosti i građana.

Dok je UDBA bila ozbiljna, teško je bilo provaliti pozadinu i cilj naručenih emisija i gostovanja, ali od kako su Partije i njeni kadrovi  okupirale Službu sve je palo na niske grane i postalo isuviše provodno a naručene emisije dosadne, vulgarne i slabo gledanje. Često se vrte isti gosti, poput Šešelja, Bože Spasića il Lažanskog, a jedan od čestih je i inspektor Toma Aleksandrija.

Tako je prije nekoliko dana Marić u svom Jutarnjem programu ugostio inspektora Tomu Kovača da pokuša malo odbraniti Nevesinjskoj redova Rajana Iliju Tamindžiju, ali ga je samo dodatno potopio sramnim napadima na popularne srpske glumce. Inspektor Toma Aleksandrija Kovač nije napadao i skrnavio samo žive već je prevrtao kosti mrtvih, pri tome mijenjajući pokojnog Nebojše Glogovca sa Lanetom Gutovićem, jer je pripit zapamtio samo instrukciju Službe da je neko prezime na L!

Sramota je bilo slušati lupanje i gluposti dvojice lakrdijaša- udbaša, a meni je samo drago da su i mene pomenuli u više navrata nazivajući me retrogradnim elementom koji je zakuvao sve u Nevesinju oko Mitrovdana. Nema većeg komplimenta nego kad te udbaši, i to bivši ministar policije, nazove javno retrogradnim elementom i posveti veliku pažnju, jer to znači da sam privukao pažnju Službe i u samom sjedištu BIA-e. Žao mi je samo što su naši glumci i velikani izloženi linču i progonu, što je pala velika ljaga na Nevesinje i Hercegovinu, samo zbog pokušaja da se skrene pažnja javnosti sa redova Ilije.

Inspektor Toma Aleksandrija brani Dodika kao maršal Žukov Moskvu i Staljingrad, a kako i ne bi kada su desetine miliona bile u kombinacijama kad je Dodik od Tome kupio plac u Istočnoj Ilidži kako bi sagradio Administrativni centar Vlade tik pored tržnog centra! Nema nam spasa ni oporavka sve dok se ne izvrši lustracija i stari udbaši i njihove struktura ne počiste iz političkog i javnog života.

 

Nebojša Vukanović