Информеризација српских медија, Новости и Вучела некад и сад

Прије рата београдске Вечерње новости биле су најтиражније и најутицајније дневне новине у бившој Југославији, и готово да није било српске куће која бар једном седмично не би купила свој примјерак Новости. У њима су радили угледни новинари и уредници, а многи интелектуалци, писци и историчари били су аутори који су писали колумне, фељтоне и анализирали политичко стање. Деведестих су покренуте и „Европске новости“ у Франкфурту за нашу дијаспору, и без обзира на утицај политике и бурна времена, Вечерње новости, уз Политику су одржале завидан ниво професионализма. Нажалост последњих година, посебно од доласка назадњака на власт у Србији 2012. године, новине и медији су урушили професионалне стандарде, и тону све дубље. Жуто смеће звано „Информер“ и ручишаста ТВ“ Пинк“ постали су репери и мјера вриједности по Вучићу, па они нажалост постављају стандарде и одређују вриједности, и као најгледанији и најутицајнији режимски медији полако су почели да вуку на дно и све остале.

Вучић је успио да са малих екрана уклони Ољу Бећковић, из Политике протјера Љиљану Смајловић, Слободана Антонића и Јову Бакића, а на чело најутицајних медија довео своје послушнике који пуно не разматрају суштинска питања, кључне проблеме државе и друштва, већ замајавају гледаоце и читаоце тривијалним глупостима, најавама државних удара и разним другим спиновима. Тако је Србија дочекала да се на националној Радио-телевизији Србије цензурише златна одбојкашица Милена Рашић, рођена у Приштини, јер је у свом обраћању поздравила навијаче и сународнике на Косову, Црној Гори и Републици Српској. То је права слика лицемјерства и лажног патриотизма Вучића и Додика, који су дочекали одбојкашице како би добили неки јефтини политички поен.

Вечерње новости стрмоглаво клизе ка дну од како их је 2017. године преузео Милорад Вучелић, медијска песница Слободана Милошевића који је од 1992. до 1995. године руководио РТС-ом. Вучела је о почетку „Олује“ напада Хрватске војске на Крајину и прогон 250 000 Срба августа 1995. кратко извјестио тек пред крај Дневника, али се сада изненада заинтересовао за политичка дешавања са ове стране Дрине, и постао већи додиковац од самог Додика. Тако су Вечерње са Вучелом замијениле Народне новине и Информер, и постале лидер у прљавој кампањи, глорификовању лажног Оца нације, пласирању лажних вијести, спинова и оптужби на рачун опозиције. Синошњи синхронизовани полицијски претрес возила испред сједишта СДС-а, након лажних вијести које су објавиле Новости, представља врхунац прљаве и подмукле пропаганде. Вучелић је раније у свом „Печату“ оштро критиковао Додика, док је он био са „Жутим“ и Тадићем, али Служба је Служба, па су се са околностима и токовима новца промијенили ставови и уредничка политика.

Срамно је да некад угледни и водећи српски медији сада буду у служби мафије и умјесто заштите понижених и обесправљених, буду покровитељи унутрашњих окупатора. Јасно је да Вучелић, и остала београдска штампа, не би ово радили без сагласности Александра Вучића, који је од абортуса и побачаја напредовао до кључног партнера Милорада Додика. Нико са Додиком није тикве садио а да се после није горко покајао, и вјерујем да ће се многи покајати и постидјети када падну маске, због прљавих послова и подршке исконским непријатељима и рушитељима Републике Српске. Надам се да ће информеризација и пинкизација српских медија ускоро бити ружна прошлост и опомена, јер само слободни медији могу изњедрити бардове и оштра пера са ставом као што су некада били Владислав Рибникар, Мика Антић, Богдан Тирнанић, Александар Тијанић и други..

 

Небојша Вукановић