palpal

Iluzionist

Hudini.jpg

Iluzionist

Luka Petrović otvorio Hercegovačku kuću i složio nekoliko tegli sira iz ulja na stalažu! Gradonačelnik obezbjedio donaciju, HET poklonio polovni minibus gradu Trebinju! Luka razgovarao sa slovenačkim poslanikom.. Petrović obišao kružni tok, zasadio dvije lavande i potom prisustvovao lomljenju slavskog kolača.. Luka dao majkama sa troje djece 50 maraka.. Luka Petrović nabio na viljušku tri ćevapa tokom piknika na Ublima..

Čarobnjak iz HET-a pretvorio se u vrhunskog iluzionistu prelaskom na funkciju gradonačelnika. Manipulacije masama i svakodnevno posipanje iluzija postale su obrazac ponašanja i način vladanja potlačenim od strane vladajuće oligarhije. Nedostojni gradonačelnik Trebinja jedan je od vodećih iluzionista, kome bi na brojnim trikovima pozavidili Hudini ili Dejvid Kopertfild. Osim par medijskih kuća i nekolicine odvažnih koji u Trebinju pokušavaju skrenuti pažnju javnosti na ključne probleme grada, Laki Lučijano Petrović apsolutno kontroliše sve medije i portale u gradu, i uz njihovu pomoć svakodnevnim plasiranjem besmislenih vijesti, spinovanjem javnosti i potpunom kontrolom informacija pokušava stvoriti lažni utisak kako se nešto tobože radi i događa. Iluzije su postale svakodnevnica, a Lukini dvorski portali se utrkuju ko će dublje da mu se uvuče većom manipulacijom. Postavlja se pitanje da li je posao jednog gradonačelnika da slaže tegle ulja na stalažu, preparkira polovan autobus, zalijeva ćerušpane u kružnom toku i jede ćevape, ili da gradi kapitalne objekte, ima viziju razvoja grada i privlači strateške investitore na važnim projektima.

Čarobnjak iz HET-a za 10 godina rukovođenja javnim nabavkama potrošio je između 250 i 300 miliona maraka a osim famoznog vodoskoka na jazu u Bregovima, koga je voda odnijela za nekoliko dana, i betonske makete Grančareva ispred HET-a nije napravio ništa vidljivo ljudskom oku. Tako je na djelu pokazao da je Hudini sa svojim trikovima i sa zečevima u šeširu tek mali pilićar, i da pravi iluzionisti mogu sakriti pred publikom i 200 miliona maraka a da niko ne primijeti gdje su ona završila. Poneki zec iz Lukinog šešira iskoči na Zagori, Jadranskom moru, Ivanici, Hrupjelima, Beogradu ili Zlatiboru, ali većini se još ne može ući u trag. Auditorijum i ogromna većina naivnih nažalost aplaudira i divi se našem mađioničaru dok im on uz osmjeh izvlači i poslednju paru iz čarapa.

Mađioničarski trikovi sakrivanja i nestajanja vreća novca nastavljene su i nakon prelaska u gradsku administraciju, a da bi imao dovoljno materijala za svoje predstave, Čarobnjak iz HET-a uzeo je 6 miliona maraka kredita te uveo reket svim privatnicima. Trikovi, šeširi, zečevi i dvorske firme su ostale iste, samo je pojačan pritisak i manipulacije dvorskih portala.
Više je Rodoljub Drašković uložio i napravio u Trebinju za samo godinu dana nego Republika Srpska u cijelom poslijeratnom periodu, što govori o nemoći zarobljene države. Suvišno je i tragikomično ponavljati i nabrajati velike iluzije i prevare savremenih mađioničara, kojima su proteklih godina i decenija obmanuli naivne Hercegovce i građane širom Srpske, iznoseći iz države u vrećama novce opljačkane od građana.

Iako tokom svoje duge vladavine, koja će najcrnjim slovima biti ispisana u našoj burnoj istoriji, nisu napravili ništa vrijedno pomena već su u prah i pepeo pretvorili i sve one zdrave dijelove društva, okupatori ne odustaju od prosipanja iluzija i jeftinog obmanjivanja poniženih, ucjenjenih i obespravljenih. Postavlja se samo pitanje kada će publika probuditi, i umjesto aplauza mađioničare dočekati sa štapovima i motkama tražeći da vrate bar dio onog što su iluzionisti sakrili i odnijeli svih prethodnih godina i decenija?

Nebojša Vukanović