Илијине странпутице

По ко зна који пут у последњих 5 година, поново се крпи асфалт на новом путу од Дивина до Невесиња. Спорну дионицу пута изградила је фирма „ХП инвестинг“ из Мостара, власништво Хасана Пекушића, омиљеног неима црвених коју функционери СНСД  често ангажују у бројним намјештеним пословима због великог поврата инвестиције у џепове моћника. Њима не представља проблем фушерење и лош квалитет радова, који се уруше послије неколико мјесеци, јер им даје додатну могућност за пљачку и извлачење новаца у додатним радовима и поправкама.

Тако је ових дана поново исјечен асфалт на путу Дивин – Невесиње како би се санирале дионице које су потпуно пропсле и уништене, иако су већ неколико пута реконструисане у протеклих 5 година. До сада је постављена чак 71 закрпа, а тренутно је исјечено нових 19 табли које треба да се закрпе ових дана. Што се криво постави вријеме тешко касније поправи, а и овдје је узрок проблема у лошој подлози и танком слоју асфалта који веома брзо пуца након кратког периода експлоатације. Још 2013. и 2014. сам снимао прилоге и писао текстове о криминалу Радивоја Братића и његовог ментора Илије Таминџије, главног Хасановог покровитеља, написао пријаву Тужилаштву, али иако су проневјерени милиони марака нажалост заробљене институције не реагују. Прошло је пуних 5 година од како је Братић нервозно скакао из столице на моја питања и најављивао тужбе, али никада није смио да је напише, нити је демантовао тврдње које сам износио у јавности.

 

Хасан Пекушић и ХП инвестинг добио је на десетине тендера и послова од ХЕ Дабар и наплатио неколико милиона марака за ужасно изведене радове на путевима, водоводу, измјештању гробља.. Илија Таминџија, Лука Петровић и Радивоје Братић најодговорнији су за злоупотребе и ангажовање Хасана и његове фирме која добија велике послове а иза себе оставља хаос. Хасан и Илија су толико блиски да ће ХП инвестинг вјероватно ускоро реконструисати и хотел у центру Невесиња!

Илија је Хасана препоручио и свом шури Луки, па његова фирма све више асфалтира улице и по Требињу, о чему ћу писати ускоро. Питање је зашто се поред Невесиње-путева и Херцеговина-путева ангажују спорне фирме из Мостара, иако урушених путеви најбоље говоре о ужасним референцама и квалитету радова. Хасан Пекушић је један од значајнијих финансијера и покровитеља Бакира и СДА, па само страхујем да Илијина и Лукина блиска сарадња са Хасаном не угрози Блајбуршку коалицију и односе са Човићем и ХДЗ-ом.

 

Бокс: ХП инвестинг је завршио радове на мосту преко ријеке  Завидолке вриједне преко 400 000 КМ без ПДВ-а, и искрено се надам да је надзор био озбиљан и да квалитет радова неће бити доведен у питање. Иако је мост завршен и асфалтиран још није пуштен у функцију јер Илија чека изборну кампању да направи представу, а мјештани Зовог дола и околних села морају да круже около десетине километара док не прођу избори.

Небојша Вукановић