Ilijine stranputice

Po ko zna koji put u poslednjih 5 godina, ponovo se krpi asfalt na novom putu od Divina do Nevesinja. Spornu dionicu puta izgradila je firma „HP investing“ iz Mostara, vlasništvo Hasana Pekušića, omiljenog neima crvenih koju funkcioneri SNSD  često angažuju u brojnim namještenim poslovima zbog velikog povrata investicije u džepove moćnika. Njima ne predstavlja problem fušerenje i loš kvalitet radova, koji se uruše poslije nekoliko mjeseci, jer im daje dodatnu mogućnost za pljačku i izvlačenje novaca u dodatnim radovima i popravkama.

Tako je ovih dana ponovo isječen asfalt na putu Divin – Nevesinje kako bi se sanirale dionice koje su potpuno propsle i uništene, iako su već nekoliko puta rekonstruisane u proteklih 5 godina. Do sada je postavljena čak 71 zakrpa, a trenutno je isječeno novih 19 tabli koje treba da se zakrpe ovih dana. Što se krivo postavi vrijeme teško kasnije popravi, a i ovdje je uzrok problema u lošoj podlozi i tankom sloju asfalta koji veoma brzo puca nakon kratkog perioda eksploatacije. Još 2013. i 2014. sam snimao priloge i pisao tekstove o kriminalu Radivoja Bratića i njegovog mentora Ilije Tamindžije, glavnog Hasanovog pokrovitelja, napisao prijavu Tužilaštvu, ali iako su pronevjereni milioni maraka nažalost zarobljene institucije ne reaguju. Prošlo je punih 5 godina od kako je Bratić nervozno skakao iz stolice na moja pitanja i najavljivao tužbe, ali nikada nije smio da je napiše, niti je demantovao tvrdnje koje sam iznosio u javnosti.

 

Hasan Pekušić i HP investing dobio je na desetine tendera i poslova od HE Dabar i naplatio nekoliko miliona maraka za užasno izvedene radove na putevima, vodovodu, izmještanju groblja.. Ilija Tamindžija, Luka Petrović i Radivoje Bratić najodgovorniji su za zloupotrebe i angažovanje Hasana i njegove firme koja dobija velike poslove a iza sebe ostavlja haos. Hasan i Ilija su toliko bliski da će HP investing vjerovatno uskoro rekonstruisati i hotel u centru Nevesinja!

Ilija je Hasana preporučio i svom šuri Luki, pa njegova firma sve više asfaltira ulice i po Trebinju, o čemu ću pisati uskoro. Pitanje je zašto se pored Nevesinje-puteva i Hercegovina-puteva angažuju sporne firme iz Mostara, iako urušenih putevi najbolje govore o užasnim referencama i kvalitetu radova. Hasan Pekušić je jedan od značajnijih finansijera i pokrovitelja Bakira i SDA, pa samo strahujem da Ilijina i Lukina bliska saradnja sa Hasanom ne ugrozi Blajburšku koaliciju i odnose sa Čovićem i HDZ-om.

 

Boks: HP investing je završio radove na mostu preko rijeke  Zavidolke vrijedne preko 400 000 KM bez PDV-a, i iskreno se nadam da je nadzor bio ozbiljan i da kvalitet radova neće biti doveden u pitanje. Iako je most završen i asfaltiran još nije pušten u funkciju jer Ilija čeka izbornu kampanju da napravi predstavu, a mještani Zovog dola i okolnih sela moraju da kruže okolo desetine kilometara dok ne prođu izbori.

Nebojša Vukanović