palpal

Ilegalno odlaganje otpada i u Šekovićima!?

Neodgovorna i otuđena vlast ne uništava samo društvo, državu i narod, već i prirodu i životnu okolinu, što nakon Osječana kod Doboja pokazuje i primjer iz Šekovića. Šuma je siječe prekomjerno i nekontrolisano, što izaziva eroziju zemljišta, sve više malih rijeka ubacuje se u cijevi kako bi dvorski tajkuni dobili novac od subvencionirane cijene električne energije, tako uništava riblji fond i okolina presušenih vodotokova koji presuše i nestanu, a i smeće se na brojnim mjestima odlaže nezakonito, na divljim deponijama, a iza svega stoji novac, lični interesi i profit..

Još jedan primjer velikog divljeg odlagališta smeća dolazi nam iz Šekovića. Umjesto da se smeće odvozi na glavnu deponiju Crni vrh kod Zvornika, otpad se nezakonito deponuje na divlju deponiju uz magistralni put Vlasenica – Šekovići!?

Godinama načelnik opštine Šekovići Momir Ristić obećava građanima i mještanima naselja Jasikovac da će zatvoriti i konzervirati divlju deponiju, zaustaviti odlaganje i paljenje smeća, ali ono se i dalje nažalost ilegalno odlaže uz sami magistralni put.

Nažalost smeće ne odlažu građani i privatnici, već vozila Javnog komunalnog preduzeća iz Šekovića. Direktorica ovog Javnog preduzeća Gordana Bašić trebala bi da izađe u javnost i odgovori na prosto pitanje – zašto se smeće ilegalno odvozi na divlju deponiju i zagađuje okolina, umjesto na predviđenu lokaciju, deponiju Crni Vrh kod Zvornika?

Na kraju samo treba razmisliti šta to radimo, imamo li odgovornosti prema generacijama koje dolaze i šta to ostavljamo u amanet pokoljenima, opustošenu, praznu, prezaduženu i zatrovanu zemlju!?

 

Nebojša Vukanović