palpal

I Zvezdin as Aleksa Vukanović Hercegovac sa Bobana kod Trebinja!

Najbolji strijelac Super lige Srbije Aleksa Vukanović, koji je nedavno potpisao Ugovor i prešao iz Napretka u Crvenu zvezdu, porijeklom je Hercegovac. Aleksa je 1992. godine rođen  u Gajdobri, i prve fudbalske korake napravio je u FK Hercegovac iz Gajdobre, potom prešao u Čelarevo, Napredak iz Kruševca, pa u Crvenu zvezdu. Svi Vukanovići su veliki zvjezdaši, pa je bilo logično da i Aleksa pređe u najveći srpski sportski klub, i želim mu puno sreće i uspjeha u daljoj karijeri.

Vukanovići iz Gajdobre porijeklom su iz sela Dobromira sa Bobana kod Trebinja. Djed Alekse Vukanovića Čedo Vukanović odselio je poslije Drugog svjetskog rata 1946. godine u Gajdobru, gdje je rođen i Milorad, Aleksin otac. U Klek, Gajdobru i Topolovac odselio je 1946. desetak domaćina i porodica, skoro pola sela. Pored fudbala Aleksa je uspješan u pjevanju,  član je nagrađivane pjevačke grupe u KUD Blagoje Parović iz Gajdobre, i jako je ponosan na svoje hercegovačko porijeklo, jer mu je i majka Jadranka iz Nevesinja.

Aleksin pranđed Dušan i moj đed Filip su od dva brata djeca, a Dušanov otac Nikola i moj pranđed Simo, koji je umro u San Francisku, su rođena braća, tako da potičemo ih iste kuće iz sela Dobromiri na Bobanima, koja je nažalost zapaljena u poslednjem ratu.

  U Košarkaškom klubu Crvena zvezda igra Dejan Davidovac, takođe Hercegovac iz Kleka, njegova majka je takođe od Vukanovića iz Dobromira, kćerka, a djed Božo Vukanović bio je prvotimac Proletera iz Zrenjanina.

Mnogi uspješni sportisti, prije svega košarkaši ali i fudbaleri i odbojkši poput Dejana Bodiroge, Zorana Savića, Milana Gurovića,  Borisa Savovića, braće Dražena i Aca Petrovića, braće Grbić i mnogi drugi porijeklom su Trebinjci i Hercegovci čiji su preci poslije Drugog svjetskog rata kolonizirali u Banat i Vojvodinu.

 

Nebojša Vukanović