I Osmica „diplomirao“ na UPS-u!?

Istražitelji i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine proteklih dana su češljali i pregledali dokumentaciju i arhivu banjalučkog UPS-a, Univerziteta za poslovne studije. Prema mojim saznanjima cilj je pronalazak predmeta, diplome i arhive studenta UPS-a Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja je nasljednica nekadašnje UDBE. Osmica je navodno za 3 mjeseca ubrzano diplomirao i stekao visoko obrazovanje pod sumnjivim okolnostima, kako bi stekao uslove za napredovanje u Službi.

Naime po mojim saznanjima glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić želi da se osveti Osmici zbog afere špijuniranje, zataškanog špijuniranja urednika RTRS-a kontraverznog Mata Đakovića i hrvatskog konzula u Tuzli, te drugih aktivnosti OSE, kojima je narušen ugled i tužiteljke i Tužilaštva BiH, ali i Hrvatske i kadrova HDZ-a koji su mentori Gordane Tadić.

Navodno su utvrđene brojne nepravilnosti u sticanju  diplome prvog obavještajca Bosne i Hercegovine, a predmet će poslužiti za trgovinu interesima i međusobna ucjenjivanja. U sve se umiješala i politika, a sumnjiva diploma UPS-a poslužila je Dodiku da se lakše nagodi sa Bakirom, jer mu je jako važno da sačuva Osmicu i njegov integritet, jer je bio pretorijanac i tjelohranitelj Alije Izetbegovića, i otac mu je ostavio i ovaj kadar u amanet. Da li će Tadićka pokrenuti postupak protiv Osmice zbog sumnjive diplome i medijski eksploatisali aferu ili će sve završiti u fiokama u ladici, po starom običaju, pokazaće vrijeme.

Služba je Služba, ali od stare i nekada moćne UDBE ostali su samo tragovi, jer su pohlepa, politika, korupcija i lični interesi uništili organizaciju koja bi trebala štititi društvo i državu, a ne političare, stranke, Mafiju i korupciju. Da je Služba funkcionisala ne bi se Jugoslavija preko noći raspala, ali…  Iskustvo nas uči da se ništa krupno neće dogoditi i ovaj put, i vjerujem da javnost nikada neće saznati mnoge važne detalje iz ove, kao i mnogih drugih afera.

 

Nebojša Vukanović