И Осмица „дипломирао“ на УПС-у!?

Истражитељи и тужиоци Тужилаштва Босне и Херцеговине протеклих дана су чешљали и прегледали документацију и архиву бањалучког УПС-а, Универзитета за пословне студије. Према мојим сазнањима циљ је проналазак предмета, дипломе и архиве студента УПС-а Османа Мехмедагића Осмице, директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, која је насљедница некадашње УДБЕ. Осмица је наводно за 3 мјесеца убрзано дипломирао и стекао високо образовање под сумњивим околностима, како би стекао услове за напредовање у Служби.

Наиме по мојим сазнањима главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић жели да се освети Осмици због афере шпијунирање, заташканог шпијунирања уредника РТРС-а контраверзног Мата Ђаковића и хрватског конзула у Тузли, те других активности ОСЕ, којима је нарушен углед и тужитељке и Тужилаштва БиХ, али и Хрватске и кадрова ХДЗ-а који су ментори Гордане Тадић.

Наводно су утврђене бројне неправилности у стицању  дипломе првог обавјештајца Босне и Херцеговине, а предмет ће послужити за трговину интересима и међусобна уцјењивања. У све се умијешала и политика, а сумњива диплома УПС-а послужила је Додику да се лакше нагоди са Бакиром, јер му је јако важно да сачува Осмицу и његов интегритет, јер је био преторијанац и тјелохранитељ Алије Изетбеговића, и отац му је оставио и овај кадар у аманет. Да ли ће Тадићка покренути поступак против Осмице због сумњиве дипломе и медијски експлоатисали аферу или ће све завршити у фиокама у ладици, по старом обичају, показаће вријеме.

Служба је Служба, али од старе и некада моћне УДБЕ остали су само трагови, јер су похлепа, политика, корупција и лични интереси уништили организацију која би требала штитити друштво и државу, а не политичаре, странке, Мафију и корупцију. Да је Служба функционисала не би се Југославија преко ноћи распала, али…  Искуство нас учи да се ништа крупно неће догодити и овај пут, и вјерујем да јавност никада неће сазнати многе важне детаље из ове, као и многих других афера.

 

Небојша Вукановић