И Илија матурирао после 25 година?

Дјелујући као прави уиграни тандем, надалеко чувени шура и зет Илија Таминџија и Лука Петровић, истовремено су разрадили идеје и организовали матурске вечери. И док је Лука приредио партијско матурско вече за требињске матуранте у Клубу „Галерија“, посланик Илија је са начелником Миленком Авдаловићем организовао предматурску вече у Невесињу. Партијске матурске вечери дођу као нека врста пробе за праву матурску вече, која ће се одржати наредног викенда.
Млади СНСД-а у Требињу су по налогу ген-сека Луке организовали журку за младе гласаче, док су у Невесињу начелник и општина из буџета издвојили средства за ћевапе, пиће и музику. Да би сво Невесиње сазнало да је Илија Таминџија однедавно на новој функцији извршног директора ХЕТ-а, посрнуле Хидроелектране на Требишњици су обезбједиле и једнодневан излет за невесињске матуранте до Херцег Новог!                                                                                            

Умјесто професора и разредних старјешина, који су до доласка црвене куге на власт са својим ученицима прослављали матуру, сада је нови обичај да први људи Партије умјесто професора држе говоре и друже се уз мезу са младима. Илија Таминџија је матурирао на почетку Отаџбинског рата, и прије дезертирања у Подгорицу није одржана матурска вече његове генерације јер је био рат. Зато је уважени посланик сада искористио прилику да надокнади пропуштено, и прослави матурско вече са 25 година закашњења.                                                                    
Умјесто да су саградили ХЕ Дабар и ХЕ Невесиње до 2016. године, како су то упорно обећавали када су са несретним директором Братићем 2011. основали предузеће ХЕ Дабар, и тако обезбједили посао младим људима, они послије 7 година још нису ни темеље за брану ударили иако су потрошили десетине милиона марака.
Челници херцеговачког СНСД-у су великодушно одлучили да матуранте почасте пићем и мезом сваке друге године, на рачун ХЕТ-а и локалних буџета, а заузврат млади и тек стасали гласачи треба да им дају матичне, бројеве личне карте и гласачког мјеста, и тако упишу у црвени списак сигурних гласова.


Биједници и просјаци не бирају средства да дођу до гласова, власти, буџета, тендера и моћи. Злоупотреба младих и покушај куповине њихове наклоности са неколико ћевапа и боца пива је велика дрскост и понижење за сваког честитог Херцеговца. Зато се искрено надам да Херцеговци више неће насједати на јефтине подвале великих манипулатора и превараната, који су за 12 година окупације протјерали више младих и народа из Херцеговине него Турци за вријеме устанака и Невесињске пушке.

Небојша Вукановић