I HET Dodikovom Prointeru prebacio 100 000 maraka

HET Prointer Ugovor.jpg

I HET Prointeru prebacio 100 000 KM

Prije tri dana, 10.08.2016. godine, Hidroelektrane na Trebišnjici su donijele Odluku da Grupi ponuđača – firmi „Prointer ITSS“ DOO Banjaluka kao vodećem partneru i beogradskoj firmi „Prointer IT solutions and services“ DOO Beograd, dodijele Ugovor za usluga iznajmljivanja poslovne štampe vrijedan 98 904 marke bez PDV-a. Prointer je bio jedini ponuđač sa kojim je HET pregovarao, a u Ugovoru nisu precizirane specifikacije o kakvim se uslugama iznajmljivanja poslovne štampe radi.

Prointer je mlada firma osnovana prošle godine, a novinar Slobodan Vasković je nedavno objavio da su stvarni vlasnici Prointera Igor Dodik, sin Milorada Dodika, i beogradski tajkun Slaviša Kokeza, novi predsjednik Fudbalskog saveza Srbije i blizak saradnih srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Više je nego jasno da je gen-sek SNSD-a Luka Petrović od svog šefa dobio zadatak da firmi koju kontroliše prebaci 100 000 maraka, a direktor HET-a i nosilac Liste SNSD-a Gordan Mišeljić odradio još jedan partijski zadatak. Mišeljić se očito pomirio sa sudbinom i prihvatio prevelik teret na svojim leđima. Iako Luka dogovara poslove, Mišeljić potpisuje sporne i nezakonite Ugovore i fakture, i sasvim je izvjesno da će teško izbjeći krivičnu odgovornost i procesuiranje kada uskoro oslobođene institucije Republike Srpske budu radile svoj posao i istražile poslovanje pojedinih javnih preduzeća.
Samo u ovoj godini HET je sa firmama iz Srbije sklopio veći broj Ugovora i na taj način u Srbiju prebacio više od milion maraka. Tako je između ostalog nedavno sklopljen sličan Ugovor sa firmom „ATOS IT services i solutions“ iz Beograda o navodnom proširenju softvera vrijedan nevjerovatnih 749 000 KM bez PDV-a. Osnovano se sumnja da se spornim ugovorima i transakcijama novci izvlače iz HET-a i prebacuju u Srbiju za potrebe kupovine naklonosti pojedinih medija i lažnih analitičara u Srbiji.

Da rukovodstvo HET-a ne preza ni od čega govori i činjenica da se Ugovori sklapaju sa više trebinjskih firmi, poput „SIGE“, „LOTEKS“ i ostalih, a čiji su vlasnici kandidati za odbornike na Listi SNSD-a u lokalnom parlamentu, o čemu ću uskoro objaviti nova dokumenta i šeme izvlačenja novaca iz HET-a za potrebe finansiranja kampanje SNSD-a i Luke Petrovića.

Nebojša Vukanović