I Gruevski je uoči pada zidao sjedište VMRO-a

SNSD ulaže 5 000 000 maraka u izgradnju zgrade u Banjaluci, u kojoj će biti sjedište vladajuće stranke. Vrijednost objekta je dva puta veća od godišnjeg budžeta SNSD-a, ne računajući naravno crne partijske fondove koji su im stub aktivnosti , a tvrdnje gen-seka Luke Petrovića da su sredstva obezbjeđena većim brojem odbornika u lokalnim skupštinama vrijeđa inteligenciju svakog normalnog čovjeka, jer ko bi uoči ključnih izbora trošio dva godišnja budžeta i praznio kasu na zidanje zgrade da nema desetine miliona sklonjene na tajnim računima? Radove na „crvenoj kuli“ izvodi prvo i najveće dvorsko preduzeće u Srpskoj, Integral-inženjering iz stvarne prijestonice Srpske Laktaša vlasništvo Slobodana Stankovića, prvog Dodikovog tajkuna koji je  sa Vladom okrenuo stotine miliona maraka na spornim namještenim poslovima izgradnje zgrade Vlade, RTRS-a, autoputeva, tunela Čemerno…  Suvišno se onda pitati ko i kako finansira ogroman objekat površine više hiljada m2, jer je i neupućenom laiku postalo jasno kako funkcioniše nakaradni mafijaški sistem kod nas.

Vladajuća oligarhija ima više nego dovoljno novaca za rasipanje i razne bahanalije jer su ispraznili sve, opljačkali sopstveni narod i pretvorili ga u najveću sirotinju Evrope . Ukoliko SNSD-u slučajno i zahvali koji dinar za opremanje zgrade, uvijek im ostaje mogućnost da se izmisali i napišu neki novi tender ili račun o konsultantskim uslugama, nabavci informatičke opreme, izradi projekta, idejnog rješenja na račun nekog javnog preduzeća ili ustanove… Ostaje samo da se vidi da li će sjedište vladajuće stranke biti luksuzno opremljeno kao i sjedište Vlada Srpske foteljama od 20 000 KM, pepeljarama i korpama za smeće koje koštaju više od 1000 maraka, ili će vladajući biti štedljiviji kada umjesto narodnih budu trošili stranačke novce.

Što drskije i bahatije to bolje, parola je Dodika i njegove kamarile, pa ne čudi što suludo bacaju milione na zidanje zgrada u trenutku kada bar polovina građana Srpske živi na rubu egzistencije i svakodnevno se bori za golo preživljavanje. Dodik očito ima za cilj da i ovim objektom pred građanima ostavi utisak velike snage i moći, te stavi do znanja da mu je cilj da još dugo vlada porobljenim narodom. Njega uopšte ne interesuje kako će reagovati narod i sirotinja, i uvjeren je da će glasači ponovo nagraditi njegovu bahatost, drskost i osionost,.

      

Zanimljivo je da je i bivši makedonski premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski na vrhuncu moći gradio velelepnu zgradu „Hristo Tatarčev“ kako bi u nju smjestio sjedište svoje stranke u Skoplju. I Gruevski je, poput Dodika, poslove na izgradnji zgrade svog VMRO-a povjerio omiljenoj dvorskoj firmi „Beton“, kojoj je njegova Vlada povjerila poslove vrijedne više od 150 000 000 evra na gradnji puteva i autoputeva u Makedoniji. I Gruevski je, poput Dodika, bio uvjeren da će vladati još dugi niz godina, ali je poslije samo godinu dana izgubio izbore i vlast. Nakon toga Gruevski se sakrio u mišiju rupu, doživio potpuni debakl na lokalnim izborima, meta je brojnih izgraga, a između ostalug tužioci istražuju i na koji način je sagrađena velelepna zgrada u centru Skoplja.

     

Prosto je nevjerovatno koliko ima sličnosti u načinima rada i vladanja, zloupotrebi moći i institucija između balkanskih „lidera“ koji su prošli staru kumrovečku školu, i kojima je lično bogaćenje i moć mnogo važnije od interesa naroda i države koje nažalost vode. Zbog toga često jedni druge međusobno brane, pomažu i hvale, iako su njihovi narodi i države na dnu Evrope po siromaštvu i životnom standardu. Stvari na Balkanu su povezane po sistemu spojenih posuda, pa ostajeda se vidi da li će i Dodiku poput njegovog pobratima Gruevskog, koga je grčevito branio uz pomoć RTRS-a, dvorskih medija i analitičara, gradnja zgrade i sjedišta stranke biti kobna, i da li će naredne godine doživiti poraz na izborima i poslije 3 decenije napokon nestati sa političke scene.

 

Nebojša Vukanović