I Dubrovački vjesnik prenosi blog Nebojše Vukanovića

Dubrovacki vjesnik i blog Nebojse Vukanovica.jpg

I Dubrovački vjesnik prenosi blog Nebojše Vukanovića

Naše pisanje privuklo je pažnju javnosti u susjednom Dubrovniku, pa je koleginica Dube Marjanovič Ladišić napisala temu nedelje za poslednji broj Dubrovačkog vjesnika. Na 6 strani Dubrovačkog vjesnika, odmah nakon intervjua sa gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, objavljen je tekst o problemu Srba u Dubrovniku nakon što im je vladika Grigorije i Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska otkazala najam prostora i izbacila ih na ulicu. Svojim odgovorom i besmislenom pričom o pljački banke i četvorougaonoj Zemlji, Grigorije je pokazao svu nemoć i licemjerstvo, i sigurno da je neiskrenim odgovorom dodatno narušio ugled naše Crkve.Tekst iz Dubrovačkog vjesnika prenosimo u cjelosti, i zahvaljujem se koleginici Dubi Marjanović Ladišić na velikom prostoru i korektnom tekstu.

‘Vladika Grigorije izbacio je na ulicu Vijeće srpske nacionalne manjine grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, što je izazvalo buru nezadovoljstva oko 3.500 dubrovačkih Srba, koji peticijom traže od patrijarha Irineja da ih izuzme od jurisdikcije nedostojnog vladike’, stavlja se u obranu dubrovačkih Srba Nebojša Vukanović na svom blogu. Vijeće je, dobivamo potvrdu i od predsjednika Vijeća, zaista iseljeno i to još prije godinu dana.
– Vladika Grigorije naredio je da jedini legitimni predstavnici Srba iz Dubrovnika, vijećnici Srpskog nacionalnog vijeća, napuste malu kancelariju od svega 15 m2, za koju su crkvi i hercegovačkoj Eparhiji godinama uredno plaćali mjesečni zakup u iznosu od 2.000 kuna – nastavlja Nebojša Vukanović, novinar i građanski aktivist iz Trebinja. – Zabrinut sam za položaj srpske manjine jer su izbačeni i gotovo nemaju nikakav kontakt, umjesto da ih Crkva pomaže i da rade zajedno – dodaje Vukanović, koji već ima povijest sukoba s vladikom. On je mišljenja da je ‘kancelarija ključna za rad i funkcioniranje jedinog nacionalnog udruženja Srba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koje se brine o položaju Srba na krajnjem jugu Hrvatske’.
– Nažalost, i na veliko razočarenje dubrovačkih Srba, vladika Grigorije odlučio je istjerati na ulicu srpske vijećnike i ugroziti rad Vijeća, a navodno proširenje galerije ikona je samo izgovor kojim je vladika pokušao opravdati nerazuman potez. Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodu SPC smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana – obrazlaže Nebojša Vukanović.
– Srpska pravoslavna crkva ima vrlo vrijednu imovinu u najstrožoj jezgri drevnog Dubrovnika zahvaljujući srpskim trgovcima i dobrotvorima, porodicama Bubalo, Nikolajević, Bošković i drugima, koje su u prošlosti svoju imovinu poklanjale Crkvi s ciljem da ona pomaže Srbe, rad nacionalnih udruženja i organizacija. Desetine stanova i poslovnih prostora na najatraktivnijim lokacijama oko Straduna hercegovačka Eparhija iznajmljuje po basnoslovnim cijenama dubrovačkim ugostiteljima i trgovcima, od čega se ostvaruje milijunski godišnji prihod. Postavlja se logično pitanje zašto Eparhija nije mogla ostaviti samo jednu malu prostoriju od svega 15 kvadrata za rad ključne srpske nacionalne organizacije, koja je Eparhiji uredno plaćala zakup i sve obaveze? Zar je važnije proširiti neku umjetničku postavku ili otvoriti restoran? Zar nije logično da vladika okuplja malobrojne Srbe, razgovara s njima o brojnim problemima i pokuša im pomoći u teškim vremenima, umjesto što ih tjera, ignorira i ponižava? – kaže Nebojša Vukanović, te dodaje da je vladikina odluka da bez razgovora i po hitnom postupku istjera na ulicu srpske vijećnike izazvala burne reakcije i erupciju nezadovoljstva najuglednijih srpskih intelektualaca u Dubrovniku.
– Bivši predsjednik Crkvene općine SPC u Dubrovniku dr. Vladislav Turnić, koji je također svoju imovinu ranije poklonio Crkvi, podnio je tužbu patrijarhu Irineju i Sinodu SPC protiv vladike Grigorija zbog štetočinskog ponašanja, a srpski vijećnici obratili su se patrijarhu s molbom da izuzme dubrovačku Parohiju iz sastava hercegovačke Eparhije i direktno je potčini patrijarhu i Sinodu kako im Grigorije ne bi bio vladika – tvrdi Nebojša Vukanović.

Navode o iseljenju potvrđuje i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika Milorad Vukanović. Problemi su za njih, kaže, nastali još prije godinu i pol dana, kada je stiglo naređenje da napuste kancelariju na adresi od Puča 8.
– Nosili smo stolove na Stradun, pa su prolaznici, a nije baš mali broj ljudi koji me poznaje, pitali ‘Što je bilo, kuda ćete… Pa je li moguće da su vas izbacili’? Mi smo naprosto morali iseliti, to nam je objašnjeno prije godinu i pol dana i to iz razloga što se mora proširiti Muzej ikona u bivšoj Bondinoj zgradi. Ali mi smo rekli da ima načina i drugoga jer crkva ima dosta prostora i najljepše bi bilo da i naš prostor bude pod njihovim okriljem. Iz parohije su nam rekli da su nam Grad ili Županija dužni dati prostor jer su nas oni osnovali – rekao je Milorad Vukanović, te istaknuo da je napisao naučni rad na temu Muzeja ikona Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku koji ima 54 kvadrata, u kojem 103 ikone imaju kulturno-povijesnu vrijednost pa mu nije jasno zašto bi cijelu zgradu trebalo pretvarati u prostor Muzeja kad su ova 54 kvadrata sasvim dovoljna.
– Na sjednici Vijeća smo obrazložili što nam je rečeno, a vijećnici su izuzetno zamjerili svećenicima da se više bave materijalnim pitanjima i profitom nego kulturom. Kopiju toga zapisnika dao sam svećenicima, a oni su poslije toga rekli da nemaju ništa s Vijećem – rekao je Milorad Vukanović. – Čak su nam zaprijetili i tužbom. Nastala je nervoza bez ikakve potrebe s njihove strane. Uz to su naveli da su oni slučajno Srbi, a to je tvrdnja koja je prva krenula od episkopa Grigorija, odnosno da su oni u prvom redu kršćani, a tek slučajno Srbi. To je još više pogodilo vijećnike i ne samo njih, nego i veliki broj vjernika i građana Dubrovnika pravoslavne vjeroispovijesti. No, da ne bismo pravili probleme, obratili smo se Gradu Dubrovniku i oni su nam to odmah riješili. Dobili smo prostor u zgradi OTP banke. Moram naglasiti da su Grad i Županija za crkveni prostor u ex Bondi plaćali najam 2.500 kuna mjesečno. Nije to tek tako dato. Naravno, sada se najam plaća OTP banci. To nije bilo lijepo ni u redu, ali je tako – rekao je Milorad Vukanović, dodajući da su u nove prostore uselili u rujnu prošle godine.

Do danas, koliko mu je poznato, Muzej ikona nije proširen, a kancelarija iz koje su iselili i dalje je prazna.

Dube Marjanović Ladašić

OKVIR:

Vladika Grigorije: ‘A zašto se Vi opljačkali banku?’
Prostor o kojemu je riječ vlasništvo je Srpske pravoslavne općine, koja je 1790. godine registrirana u Dubrovniku, ali crkva danas dominira crkveno-općinskim savjetom od devet članova. Srpskoj pravoslavnoj općini nadređena je Eparhija zahumsko-hercegovačko-primorska, kojoj je na čelu episkop Grigorije, zbog čega smo mu poslali upit. Vladika Grigorije dao je više nego zanimljiv odgovor na pitanje zašto je naredio iseljenje Vijeća srpske nacionalne manjine iz kancelarije na adresi Od puča 8.
– Na Vaše pitanje, nažalost, nije moguće odgovoriti ništa više nego na pitanje – zašto ste Vi gospođo Ladašić tvrdili da je Zemlja četvrtasta, a ne okrugla, ili – zašto ste opljačkali banku. Naravno, uopšte nije tačno da ste Vi tvrdili da je Zemlja četvrtasta niti je tačno da ste opljačkali banku. I upravo zato što sadrže neistine na ta pitanja nije moguće odgovoriti. Ali isto tako nije istina ni da sam ja naredio iseljenje Vijeća srpske nacionalne manjine, kao ni to da oni nisu imali kud. Budući da su obje te stvari potpuna ne istina, Vaše pitanje gubi smisao. A na besmisleno pitanje nije moguće odgovoriti – odgovorio je episkop Grigorije Durić.