И Давидовац је (полу)Херцеговац

Кошаркаши Црвене Звезде синоћ су у гостима побиједили велики Реал Мадрид, а поред феноменалног Пера Антића и Милка Бјелице, одличну утакмицу одиграо је Дејан Давидовац, на коме је направљено неколико кључних прекршаја у финишу утакмице.

Дејан Давидовац је по мајци Херцеговац. Рођен је у Зрењаницу 17.1.1995. а његова мајка Светлана Вукановић је из села Клек, највеће колоније Херцеговаца у Банату. Дејанов ђед Божо Вукановић, као десетогодишњи дјечак након Другог свјетског рата, са породицом и оцем Савом Вукановићем колонизирао је из села Добромира са Бобана код Требиња у Клек. И Божо је био упјешан спортиста, био је првотимац Пролетера те фудбалер младе репрезентације бившеЈугославије!

Дејан брат Бојан је кошаркаш, и тренутно игра у Француској. Дејан Давидовац је поникао у Пролетеру, а прије Звезде играо је у вршачком „Свислајону“ Родољуба Драшковића. Дејан је са 18 година са младом репрезентацијом Србије 2013. године наступао на Европском првенству у Литванији. Његова предност је што са висином од 204 центимета игра на позицији плејмејкера, што је и у синошњој утакмици са Реалом било важно у финишу утакмице.

Клек је село у које су масовно колонизирали Херцеговци након Другог свјетског рата, а од познатих спортистау овом селу је рођен Дејан Бодирога, чији су родитељи поријеклом из се села Бодироге са Требињским брдима, те браћа Грбић, деценијама стубови репрезентације Србије у одбојци.

 

Небојша Вукановић