I Davidovac je (polu)Hercegovac

Košarkaši Crvene Zvezde sinoć su u gostima pobijedili veliki Real Madrid, a pored fenomenalnog Pera Antića i Milka Bjelice, odličnu utakmicu odigrao je Dejan Davidovac, na kome je napravljeno nekoliko ključnih prekršaja u finišu utakmice.

Dejan Davidovac je po majci Hercegovac. Rođen je u Zrenjanicu 17.1.1995. a njegova majka Svetlana Vukanović je iz sela Klek, najveće kolonije Hercegovaca u Banatu. Dejanov đed Božo Vukanović, kao desetogodišnji dječak nakon Drugog svjetskog rata, sa porodicom i ocem Savom Vukanovićem kolonizirao je iz sela Dobromira sa Bobana kod Trebinja u Klek. I Božo je bio upješan sportista, bio je prvotimac Proletera te fudbaler mlade reprezentacije bivšeJugoslavije!

Dejan brat Bojan je košarkaš, i trenutno igra u Francuskoj. Dejan Davidovac je ponikao u Proleteru, a prije Zvezde igrao je u vršačkom „Svislajonu“ Rodoljuba Draškovića. Dejan je sa 18 godina sa mladom reprezentacijom Srbije 2013. godine nastupao na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Njegova prednost je što sa visinom od 204 centimeta igra na poziciji plejmejkera, što je i u sinošnjoj utakmici sa Realom bilo važno u finišu utakmice.

Klek je selo u koje su masovno kolonizirali Hercegovci nakon Drugog svjetskog rata, a od poznatih sportistau ovom selu je rođen Dejan Bodiroga, čiji su roditelji porijeklom iz se sela Bodiroge sa Trebinjskim brdima, te braća Grbić, decenijama stubovi reprezentacije Srbije u odbojci.

 

Nebojša Vukanović