I bankari imaju dušu

porodica Djukic.jpg

I bankari imaju dušu

Bankari su žigosani kao beskrupulozni nemoralni bogataši bez savjesti, milosti, skrupula i razumjevanja, koji samo trče za profitom i novcima gazeći preko ljudi koje iskorištavaju do krajnjih granica. Stotine preopterećenih nesrećnika na našim prostorima izvršilo je samoubistvo ili se teško razboljelo, hiljade porodica i bračnih parova se rasturilo jer nisu mogle izdržati pritisak kredita u švajcarskim francima, raznih nameta, lihvarskih kamata…

Ipak da neki bankari imaju dušu govori primjer čelnika Adiko banke koji su otpisali stambeni kredit od 82 000 maraka porodici Đukić iz Banjaluke. U porodici niko nije zaposlen, dječak i otac se bore sa teškom bolešću, pa su bankari odlučili da pomognu u teškom trenutku i riješe bar jedan problem časnoj porodici Đukić, koja je iako u problemima redovno izvršavala svoje obaveze. Nadati se da će se dječak i otac uskoro u potpunosti oporaviti, i da će težak period ostati iza njih.

Ovaj human gest je za svaku pohvalu. Nadati se da će i drugi bankari, ali i naši brojni truli bogataši koji su se bezobrazno obogatili u smutnim vremenima, pokazati da imaju dušu, da će izuzetak sličan ovome uskoro postati pravilo, i da će bogataši pokazatiu malo više humanosti i odreći dijela svog velikog bogatsva kako bi pomogli ljudima u nevolji.

Nebojša Vukanović