I Adnan Terzić umiješan u pljačku Bobar banke

Terzic Adnan.jpg

I Adnan Terzić umiješan u pljačku Bobar banke

Pripadnici SIPE podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 5 lica zbog organizovane prevare i izvlačenja novaca iz Bobar banke, a među osumnjičenima je i Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH i direktor „Autocesta Federacije“.Prema podacima izvora bliskih Tužilaštvu BiH, SIPA je nakon istrage osumnjičila Terzića da je sa Marjankom Divkovićem, bivšim direktorom Filijale Bobar banke u Tuzli, osmislio prevaru i organizovao grupu koja je oštetila Bobar banku za 2 000 000 maraka.

Terzić, Divković i ostali osumnjičeni doveli su u zabludu Kreditni odbor Bobar banke davanjem lažnih podataka i nenaplativog obezbjeđenja za kredit od 2 000 000 maraka, koji je Bobar banka dala preduzeću US telcom iz Ključa, a kao garancija založeno je tuđe zemljište preduzeća „Grupeks“ koje je lažno falsifikovanim papirima prikazano kao zemljište US telcoma.

Odmah nakon uzimanja kredita, 2 miliona maraka su transferisana na račune firmi „Grupeks“ iz Velike Kladuše, te Građevinskog preduzeća „Put“ iz Sarajeva, na koji je prebačeno 1 375 000 maraka. Nakon izvlačenja i prebacivanja novaca otvoren je stečaj i ugašeno je preduzeće „US telkom“, a Bobar banka oštećena je za 2 000 000 maraka bez kamata koji ne mogu da se naplate.

Ključnu ulogu u izvlačenju novaca imao je direktor tuzlanske Filijale Bobar banke Marjanko Divković, koji je ranije takođe bio pod istragom zbog kredita od 8 miliona maraka koji je Hipo banka plasirala uništenoj tuzlanskoj DITI dok je Divković bio na čelu Hipo banke u Tuzli.

Stečajni upravnik Lazar Đurđević nedavno je potvrdio da više od 230 miliona maraka iz propale Bobar banke neće moći biti naplaćeno jer su krediti plasirani za više od 300 firmi koje nisu imale adekvatno obezbjeđenje. Najviše novaca iz Bobar banke izvučeno je preko povezanih pravnih lica iz propale Bobar grupe, firmi „Elvako“, „Univerzal“, „BMD Bijeljina“ i „Autosemberija“ iz Bijeljine, te preduzeća iza kojih stoje tajkuni bliski vladajućem SNSD-u.

SIPA je u akciji „Lavina“ prošle godine zbog kriminala u Bobar banci uhapsila direktoricu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac, direktoricu IRB-a Snežanu Vujnić, Petra Cacanovića, Darka Jeremića te veći broj odgovornih lica iz Bobar banke.

Nebojša Vukanović