palpal

Hoće li Vučić pogaziti riječ?

Predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić prije par mjeseci obećao je da se neće miješati u izborni proces, predstojeće parlamentarne, izbore za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Prije početka kampanje u Trebinju je održana zajednička sjednica dvije Vlade u Trebinju, a premijerka Srbije Ana Brnabić hvalila je svoju koleginicu Željku Cvijanović i rezultate njenog rada. Bilo je za očekivati da otvoren vjetar u leđa Dodiku i njegovom režimu na tome stane, i da bar ne bude otvorenog miješanja, ali ako je suditi po Dodikovom najavama Vučić će pogaziti svoju riječ.

Naime Dodik je na otvaranju Dana Srpske u Beogradu najavio da će sa Vučićem poslednjeg dana kampanje, 5-og oktobra, otvoriti Bolnicu „Srbija“ u Istočnom Sarajevu. To se uklapa sa Dodikovom lažnom patriotskom kampanjom, jer dajući ime Srbija školama, vrtićima i bolnicama želi da narod zaboravi njegove rane izdajničke radove, pozive na predaju Karadžića i Mladića, iza čijih imena se sada lažno sakriva. Nema sumnje da bi, ako dođe i održi govor uživo prenošen na RTRS-u, na taj način Vučić poslao jasne poruke i otvoreno stao na stranu osobe koja ga je donedavno javno vrijeđala, nazivala pobačajem i abortusom srpske političke scene vodeći otvorenu kampanju protiv Vučića i Nikolića.

Istorija se ponavlja, jer je Vučić podržavao Dodika i 2014, organizujući zajedničke sjednice Vlade i najavljujući gradnju hidrocentrala na Drini, te 2016. otvarajući autoputeve. Čudan je odnos Dodika i Vučića, zaokreti i duga kretanja od teškog vrijeđanja do interesne bliske saradnje. Ostaje da se vidi da li će Vučić pogaziti svoju riječ, ili je Dodikova najava samo blef.

 

Nebojša Vukanović