Хоће ли се казнити требињске улизице јер шире панику?

Група слободарских требињских медија и порталоида, тобоже након „апела грађана“ и објављивања списка Требињаца у изолацији, јуче је објавила некакво заједничко саопштеније, окомивши се на министарку Лејлу Решић и чувајући леђа свом претпостављеном командиру Мирку, градоначелнику Требиња и начелнику требињског ђенералштаба за ванредне ситуације. Мирко др Ћурић је прекршио Закон о заштити личних података и објавио имена особа која су у кућној изолацији у Требињу, а требао би да, као први међу једнакима, поштује правила и прописе, а новинарске громаде су одмах скочиле и стале у заштиту градоначелника, невјешто се у стилу комунистичких комесара скривајући иза „апела грађана“, који су тобоже притискали команданта да објави списак. Добро је да у мору спискова и пописаних није објављен списак сигурних гласова и чланова Партије, јер би тек онда настали прави проблеми.

Оно што пада у очи је чињеница да се слободни, објективни, непристрасни и независни новинарски ауторитети и величине, ипак нису потписали испод наручене одбране градоначелника, а некако препознајем АББ-у, Миков и Лукин швракопис јер су у свом стилу, подмукло, ударили на „коалиционе партнера“ из ДНС-а, а потом га дотурили својим „новинарима“ да га објаве. Забрињава такође и чињеница да су  ширили и панику међу народом, по новим полицијским правилима, објављујући како требињска Општа болница има свега два респиратора?

Докторица Маја из приједорске Опште болнице кажњена је са неколико хиљада марака јер је била забринута што у Приједору имају само 3 респиратора, и по оцјени полиције таквом изјавом је ширила панику. Да ли ће Лукачева партијска милиција имати исте аршине, написти казне и уредницима црвених требињских порталоида, или је њима све дозвољено а на мети су само неподобни које треба угушити и елиминисати.

Полиција и власт морају знати да није уведено ванредно стање, што су ингеренције Народне скупштине, већ је Влада прогласила ванредну ситуацију, што је велика разлика, и нико нема право нити овлаштења да користи кризу за незаконит обрачун са опозицијом и критичарима режима.

И на крају душебрижници би могли да размисле и саберу колико се респиратора могло купити, и потенцијално спасити живота, само од 20 милиона марака колико су Лука, Мико, Илија и Гордан, гробари ХЕТ-а и града, бацили у скаламерију звану затворени базен, ако респиратори коштају од 50 000 до 100 000 марака? Да похлепни без савјести и памети нису бацили паре у вјетар, да су ме послушали и направили монтажну конструкцију, требињска Општа болница би сада имала 400 нових респиратора и ничији живот не би био у опасности. О лажним савјетовањима у електро-енергетском сектору, која су појела 10-ак милиона марака, рачунарској опреми, Проинтеру, бетонирању корита и тунела, те имагинарних 20 милиона које желе да баце у кнезову Клинику у Граду сунца како не би правио проблеме, нећу ни да говорим, позавидила би нам и Клиника Шварцвалд, па таман да је опрему у свом стилу масног уграђивања набављао Тендер-ефендија.

Порука портала „Леутар“, који са још неким порталима у Требињу и Херцеговини које не контролише власт брани част новинарске професије у овим тешким временима, да ће списак грађана у изолацији објавити после објављивања списка педофила, дилера, криминалаца и убица, говори више од 1000 ријечи, а можда се након свега мало и зацрвене улизице, које желе бити већи католици од папе.

 

Небојша Вукановић