Hoće li se kazniti trebinjske ulizice jer šire paniku?

Grupa slobodarskih trebinjskih medija i portaloida, tobože nakon „apela građana“ i objavljivanja spiska Trebinjaca u izolaciji, juče je objavila nekakvo zajedničko saopštenije, okomivši se na ministarku Lejlu Rešić i čuvajući leđa svom pretpostavljenom komandiru Mirku, gradonačelniku Trebinja i načelniku trebinjskog đeneralštaba za vanredne situacije. Mirko dr Ćurić je prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka i objavio imena osoba koja su u kućnoj izolaciji u Trebinju, a trebao bi da, kao prvi među jednakima, poštuje pravila i propise, a novinarske gromade su odmah skočile i stale u zaštitu gradonačelnika, nevješto se u stilu komunističkih komesara skrivajući iza „apela građana“, koji su tobože pritiskali komandanta da objavi spisak. Dobro je da u moru spiskova i popisanih nije objavljen spisak sigurnih glasova i članova Partije, jer bi tek onda nastali pravi problemi.

Ono što pada u oči je činjenica da se slobodni, objektivni, nepristrasni i nezavisni novinarski autoriteti i veličine, ipak nisu potpisali ispod naručene odbrane gradonačelnika, a nekako prepoznajem ABB-u, Mikov i Lukin švrakopis jer su u svom stilu, podmuklo, udarili na „koalicione partnera“ iz DNS-a, a potom ga doturili svojim „novinarima“ da ga objave. Zabrinjava takođe i činjenica da su  širili i paniku među narodom, po novim policijskim pravilima, objavljujući kako trebinjska Opšta bolnica ima svega dva respiratora?

Doktorica Maja iz prijedorske Opšte bolnice kažnjena je sa nekoliko hiljada maraka jer je bila zabrinuta što u Prijedoru imaju samo 3 respiratora, i po ocjeni policije takvom izjavom je širila paniku. Da li će Lukačeva partijska milicija imati iste aršine, napisti kazne i urednicima crvenih trebinjskih portaloida, ili je njima sve dozvoljeno a na meti su samo nepodobni koje treba ugušiti i eliminisati.

Policija i vlast moraju znati da nije uvedeno vanredno stanje, što su ingerencije Narodne skupštine, već je Vlada proglasila vanrednu situaciju, što je velika razlika, i niko nema pravo niti ovlaštenja da koristi krizu za nezakonit obračun sa opozicijom i kritičarima režima.

I na kraju dušebrižnici bi mogli da razmisle i saberu koliko se respiratora moglo kupiti, i potencijalno spasiti života, samo od 20 miliona maraka koliko su Luka, Miko, Ilija i Gordan, grobari HET-a i grada, bacili u skalameriju zvanu zatvoreni bazen, ako respiratori koštaju od 50 000 do 100 000 maraka? Da pohlepni bez savjesti i pameti nisu bacili pare u vjetar, da su me poslušali i napravili montažnu konstrukciju, trebinjska Opšta bolnica bi sada imala 400 novih respiratora i ničiji život ne bi bio u opasnosti. O lažnim savjetovanjima u elektro-energetskom sektoru, koja su pojela 10-ak miliona maraka, računarskoj opremi, Prointeru, betoniranju korita i tunela, te imaginarnih 20 miliona koje žele da bace u knezovu Kliniku u Gradu sunca kako ne bi pravio probleme, neću ni da govorim, pozavidila bi nam i Klinika Švarcvald, pa taman da je opremu u svom stilu masnog ugrađivanja nabavljao Tender-efendija.

Poruka portala „Leutar“, koji sa još nekim portalima u Trebinju i Hercegovini koje ne kontroliše vlast brani čast novinarske profesije u ovim teškim vremenima, da će spisak građana u izolaciji objaviti posle objavljivanja spiska pedofila, dilera, kriminalaca i ubica, govori više od 1000 riječi, a možda se nakon svega malo i zacrvene ulizice, koje žele biti veći katolici od pape.

 

Nebojša Vukanović