Hoće li radnici HET-a na prinudni odmor?

Situacija u Hidroelektranama na Trebišnjici je veoma teška jer su drastično smanjeni prihodi nakon havarije u HE Plat i obustave proizvodnje. I prije havarije u HE Plat,  HET je bio primoran da uzmima kredite kako bi isplatio plate radnicima, dobavljače i ostale obaveze, a nakon obustave proizvodnje u Platu stanje je alarmantno. Zbog velikog pada i nadmorske visine, najveća proizvodnja struje u sistemu HET-a je u Platu, i dijeli se sa HEP-om na pola. Proizvodnja na HE Grančarevo i Gorica je skromna, i ne može da pokrije prevnjlike troškove, koji su posledica partijskog zapošljavanja poslednjih desetak godina.

Zbog smanjenih prihoda i teške situacije, Uprava HET-a planira da polovinu radnika pošalje na prinudni odmor. Radnici ne bi radili, primali bi samo minimalac, a smjenjivali bi se svaki mjesec, polovina bi radila a druga polovina bila na prinudnom odmoru.

Za sada Uprava krije svoje planove od radnika, jer bi to izazvalo nezadovoljstvo, ali se očekuje da uskoro povuku nepopularne poteze. Ipak, sa druge strane nema smanjenja troškova i rasipništva bahatih direktora i moćnika, koji godinama na račun države žive na visokoj nozi.

Umjesto da razmišljaju kako da izađu iz nagomilanih problema, u HET-u i dalje traju saslušanja i mobing  nad radnicima kako bi se utvrdilo ko mi je dostavio dokumentaciju o pukotinama na brani Grančarevo!? Javno se izvinjavam svim nedužnim, većinu nikad nisam ni vidio niti upoznao,  koji su kolateralne žrtve ludosti i bahatosti osionih moćnika koji glume kauboje. Proći će i ovo, a svi oni koji sprovode mobing i bez razloga maltretiraju nedužne, moraju biti svjesni da će, kad-tad, odgovarati za svoja zlodjela.

 

Nebojša Vukanović