Хоће ли радници ХЕТ-а на принудни одмор?

Ситуација у Хидроелектранама на Требишњици је веома тешка јер су драстично смањени приходи након хаварије у ХЕ Плат и обуставе производње. И прије хаварије у ХЕ Плат,  ХЕТ је био приморан да узмима кредите како би исплатио плате радницима, добављаче и остале обавезе, а након обуставе производње у Плату стање је алармантно. Због великог пада и надморске висине, највећа производња струје у систему ХЕТ-а је у Плату, и дијели се са ХЕП-ом на пола. Производња на ХЕ Гранчарево и Горица је скромна, и не може да покрије превњлике трошкове, који су последица партијског запошљавања последњих десетак година.

Због смањених прихода и тешке ситуације, Управа ХЕТ-а планира да половину радника пошаље на принудни одмор. Радници не би радили, примали би само минималац, а смјењивали би се сваки мјесец, половина би радила а друга половина била на принудном одмору.

За сада Управа крије своје планове од радника, јер би то изазвало незадовољство, али се очекује да ускоро повуку непопуларне потезе. Ипак, са друге стране нема смањења трошкова и расипништва бахатих директора и моћника, који годинама на рачун државе живе на високој нози.

Умјесто да размишљају како да изађу из нагомиланих проблема, у ХЕТ-у и даље трају саслушања и мобинг  над радницима како би се утврдило ко ми је доставио документацију о пукотинама на брани Гранчарево!? Јавно се извињавам свим недужним, већину никад нисам ни видио нити упознао,  који су колатералне жртве лудости и бахатости осионих моћника који глуме каубоје. Проћи ће и ово, а сви они који спроводе мобинг и без разлога малтретирају недужне, морају бити свјесни да ће, кад-тад, одговарати за своја злодјела.

 

Небојша Вукановић