Hoće li kamere otkriti vandale?

Trebinjski vandali oštetili su nove, tek postavljene drvene klupe u Dučićevom parku. Incident se dogodio tik ispod nadzornih kamera, koje je nabavila i postavila gradska uprava, a koje su nedavno u saradnji sa policijom svečano puštene u rad. Ovo je prvi mali test za kamere, gradsku vlast i policiju, i pitanje je da li će se otkriti vandali koji su slomili klupe i inventar, ili će po običaju ostati anonimni ukoliko se radi o sinovima lokalnih moćnika, pristalicama i aktivistima vladajuće stranke, jer je poznato da su oni uglavnom amnestirani od svake vrste odgovornosti, a da zakoni važe samo zbog građana drugog reda! Vandalizmu i nasilju se može stati u kraj samo oštrim kaznama i strogom primjenom zakona, jer balkanci se nauče redu obično tek kada ih udariš žestoko po džepu. Zato je jako važno da se odmah otkriju i kazne počinioci, objave njihova imena i tako preduprijede slični vandalski napadi.                          

Još početkom godine objavio sam da je sporni  Ugovor o nabavci kamera, vrijedan oko 200 000 KM sa PDV-om, Laki Lučijano Petrović sklopio sa pobratimima iz Blajburške koalicije i firmom „KAMIR D.O.O“ iz Širokog Brijega. U najmanju ruku je čudno što je raskinut raniji Ugovor o video nadzoru a potom angažovana firma iz Širokog Brijega, kao da niko drugi u Srpskoj nije mogao isporučiti opremu i nekoliko kamera!?

Gradski park u Trebinju pretvoren je u Skadar na Bojani, jer ni poslije 10 mjeseci gradske vlasti nisu uspjele završiti proste građevinske radove, a park je i dalje raskopan iako je počelo ljeto i turistička sezona. Na postavljanje nekoliko stotina metara betonskih ploča duž staza u parku, te sistema za navodnjavanje i travnjaka, grad je potrošio preko pola miliona maraka. Pitanje je zašto su se radovi otegli skoro godinu dana, zašto je potpisivano više tendera, ugovora, ankesa, i na šta je potrošeno preko pola miliona maraka? Pitanje je takođe šta je sa sredstvima koje je za rekonstrukciju Gradskog parka obezbjedila Elektroprivreda RS?

Posebno je pitanje što su maloumnici, po nalogu gradonačelnika i širokobrijeških đaka koji rukovode gradom, posjekli lijepu živu ogradu oko parka, i što je bez potrebe posječeno 50-ak starih stabala pa je gusti park sa jakom hladovinom prtetvoren u zelenu površinu u kojoj je više od polovine prostora izloženo suncu? Sve čega se dotakne Luka i njegove skutonoše pretvara se u prah i pepeo, a neke štete su nepopravljive.

Poslednji krupni primjer idiotsih propusta i neznanja je nepotrebno rušenje tribine na stadionu “Police“ jer izvođači nisu znali da pročitaju projekat gradnje famozne atletske staze, koja je već sada premašuje nevjerovatnih milion maraka, tri puta više od sličnih staza na stadionima u regionu? Nakon suludog rušenja zida i tribine, bageri dvorskog „Integrala“ i podizvođača su se povukli, a gradske vlasti se u svojim medijima hvale novom velikom brukom. O detaljima ću narednih dana, jer nesposobnjakovići prave toliko kardinalnih grešaka i propusta da je nemoguće sve stići obraditi…

 

Nebojša Vukanović