Хоће ли камере оtкрити вандале?

Требињски вандали оштетили су нове, тек постављене дрвене клупе у Дучићевом парку. Инцидент се догодио тик испод надзорних камера, које је набавила и поставила градска управа, а које су недавно у сарадњи са полицијом свечано пуштене у рад. Ово је први мали тест за камере, градску власт и полицију, и питање је да ли ће се открити вандали који су сломили клупе и инвентар, или ће по обичају остати анонимни уколико се ради о синовима локалних моћника, присталицама и активистима владајуће странке, јер је познато да су они углавном амнестирани од сваке врсте одговорности, а да закони важе само због грађана другог реда! Вандализму и насиљу се може стати у крај само оштрим казнама и строгом примјеном закона, јер балканци се науче реду обично тек када их удариш жестоко по џепу. Зато је јако важно да се одмах открију и казне починиоци, објаве њихова имена и тако предуприједе слични вандалски напади.                          

Још почетком године објавио сам да је спорни  Уговор о набавци камера, вриједан око 200 000 КМ са ПДВ-ом, Лаки Лучијано Петровић склопио са побратимима из Блајбуршке коалиције и фирмом „КАМИР Д.О.О“ из Широког Бријега. У најмању руку је чудно што је раскинут ранији Уговор о видео надзору а потом ангажована фирма из Широког Бријега, као да нико други у Српској није могао испоручити опрему и неколико камера!?

Градски парк у Требињу претворен је у Скадар на Бојани, јер ни послије 10 мјесеци градске власти нису успјеле завршити просте грађевинске радове, а парк је и даље раскопан иако је почело љето и туристичка сезона. На постављање неколико стотина метара бетонских плоча дуж стаза у парку, те система за наводњавање и травњака, град је потрошио преко пола милиона марака. Питање је зашто су се радови отегли скоро годину дана, зашто је потписивано више тендера, уговора, анкеса, и на шта је потрошено преко пола милиона марака? Питање је такође шта је са средствима које је за реконструкцију Градског парка обезбједила Електропривреда РС?

Посебно је питање што су малоумници, по налогу градоначелника и широкобријешких ђака који руководе градом, посјекли лијепу живу ограду око парка, и што је без потребе посјечено 50-ак старих стабала па је густи парк са јаком хладовином пртетворен у зелену површину у којој је више од половине простора изложено сунцу? Све чега се дотакне Лука и његове скутоноше претвара се у прах и пепео, а неке штете су непоправљиве.

Последњи крупни примјер идиотсих пропуста и незнања је непотребно рушење трибине на стадиону “Полице“ јер извођачи нису знали да прочитају пројекат градње фамозне атлетске стазе, која је већ сада премашује невјероватних милион марака, три пута више од сличних стаза на стадионима у региону? Након сулудог рушења зида и трибине, багери дворског „Интеграла“ и подизвођача су се повукли, а градске власти се у својим медијима хвале новом великом бруком. О детаљима ћу наредних дана, јер неспособњаковићи праве толико кардиналних грешака и пропуста да је немогуће све стићи обрадити…

 

Небојша Вукановић