palpal

Hoće li Baja sa Erdoganom na svadbu kod Bakira

Bakir Izetbegović u petak udaje kćerku Jasminu i u hotelu Evropa pravi veliku svadbu. Zbog dolaska turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana planirana je blokada dijela Sarajeva oko hotela Evropa, zbog mjera bezbjednosti važnih gosta na svadbi, a sastanak članova Predsjedništva BiH je samo paravan da se prikrije stvaran razlog iznenadne posjete Erdogana Sarajevu.

Očito je da su Bakir i Erdogan riješili određene međusobne nesporazume koje su imali, a pitanje je hoće li Dodik poslije sastanka u Predsjedništvu BiH otići na svadbu i da li je njegovo ime na pozivnicama za veliko veselje među odabranim zvanicama na velikom veselju.

Ako se bude plašio reakcija javnosti, jer se u posljednje vrijeme jako plaši medija i uporno pravda poteze, možda samo pošalje, po starom običaju, kovertu i neki poklon, a možda neopaženo uđe na neka sporedna vrata kako bi izbjegao fotoaparate, kao što je to nevješto pokušao prije nekoliko dana na rođendanu kod Dragana Čovića, svog ključnog i najbližeg saveznika i partnera.

Odnosi između političara često nisu onakvi kakvi su prestavljaju u javnosti, i poslije napada i uvreda u javnosti iza kulisa teče bliska saradnja. Dodik i Bakir, SNSD i SDA su koalicioni partneri, ne samo u Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH već i u mnogim lokalnim zajednicama, i uprkos najavama i obećanjima, odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, koalicija nikada nije raskinuta. Sasvim je prirodno da se snažno političko partnerstvo, uprkos nekim iskricama u javnosti, nastavi bliskom saradnjom i druženjem na nekim privatnim druženjima i zabavama.

 

Nebojša Vukanović