Hladna osveta po crnogorskom scenariju

Starac Marko od stotinu ljeta dočekao je svojih 5 minuta da se osveti Miloradu Dodiku, vodeći se njegovog maksimom da je osveta najbolja kad se servira hladna. Za sada neće da povuče prvu potez i nema snage za frontalni otvoreni rat, koji je na vidiku, ali je skinuo glavu Dodikovom čovjeku u DNS-u Nedeljku Čubriloviću, i tako napokon uzvratio udarac na kanonadu Dodikovih napada i javnih poniženja. Dodik ne trpi samovolju i neposlušnost, i nema sumnje da će smjenu svoje marionete i krtice smatrati za objavu rata Marku Paviću.  Dodikov plan preuzimanja DNS-a i SDS-a ne ide kako je zamislio i planirao, jer je propao podmukli plan da preko Službe i svojih ubačenih krtica, Čubrlovića, Obrena Petrovića, Cicka Bjelice i braće Vasić, stavi pod kontrolu dvije od tri stranke koje mogu da ga ugroze.

Smjena Nedeljka Čubrilovića, a potom uzvraćena udarac Starcu Marku od stotinu ljetlj zahtjevom Damira Ćopića, Spomenke Stojanović i drugih Čubrilovićevih kadrova u DNS-u za smjenu lidera DNS-a,  je početak velikog rata između DNS-a i SNSD-a, i početak podjele DNS-a na dva djela. Kocka je bačena, i vjerujem da povratka više nema, a posledice smjene Čubrilovića za političku scenu Srpske će biti dalekosežne..

Dodik je kupio za bagatelu dio opozicije kako bi mogao da istisne Pavića, jer mu je sa Ljubijom pokazao da nije poslušna marioneta poput Stevandića i Đokića. Kad već ne može da ih preuzme i stavi pod svoju kontrolu, Dodik očito želi da sprovede drugi dio plana B i podijeli DNS i SDS na dva djela, tako što će njegovi ljudi isplivati na površinu, preći u SNSD ili neku od njegovih filijala.

I ovdje je sve već viđeno, i Dodik vjerno kopira svog učitelja Mila Đukanovića. Nakon što je Ranko Krivokapić jednom rekao NE Milu, on ga je izbacio iz vlasti i SDP podijelio na dva dijela, stvarajući tzv. „Socijaldemokrate“ preko Ivana Brajovića, koji nije uspio da smijeni Krivokapića sa čela stranke. Socijaldemokrate kao filijala DPS-a su ušle u vlast, a Krivokapić i SDP su nakon 20 godina izbačeni iz koalicije sa Milovim DPS-om.

SDS sada proživljava ono što se u Crnoj Gori dogodilo sa Demokratskim frontom i Novom srpskom demokratijom, najvećim opozicionim grupacijama. Milo je ponudio funkciju ministra unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću, zamjeniku predsjednika NOVE Andrije Mandića, kako bi zavadio i podijelio prosrpsku opoziciju. Potom je uspio i da svrgne lidera opozicije Miodraga Lekića, predsjednika Demokratskog fronta i zajedničkog opozicionog predsjedničkog kandidata koji je skoro bio pobijedio Filipa Vujanovića, jer je u sumnjivim okolnostima i izlaznošću od 90% u Ulcinju i nekim opštinama, u drugom krugu izgubio sa svega 5000 glasova.

Nakon ulaska u Milovu Vladu, poslije 20 godina žestokih kritika vlasti i opozicionog rada, Danilović je ubrzo nestao sa političke scene, pošto ga je Milo potrošio jednim ministarskim mandatom, u kome ništa nije uradio jer je Milo zadržao direktora Policije i kontrolu nad UDBOM, koja se sada zove ANB. Slično je i prošao i Miodrag Lekić, koji 2015. napušta DF, osniva DEMOS i u koaliciji „Ključ“ sa UROM i SNP-om jedva prelazi cenzus, osvojivši manje od 10% glasova koje je imao kao lider opozicije 2012. godine.  

Gledajmo u političku scenu Crne Gore, a sve više i Srbije, i znaćemo koji su naredni potezi Milorada Dodika, jer Balkanski trijumvirat Milo- Vučić – Dodik međusobmo kopira model zavođenja autokratske vlasti i jednomulja.. Pučisti koji žele da SDS predaju i utope u SNSD trebaju imati na umu da će brzo biti potrošeni i odbačeni, i da će proći kao Goran Danilović i ostali lažni opozicionari koji su nestali sa političke scene čim su od Mila dobili neku ministarsku ili direktorsku funkciju.

 

Nebojša Vukanović