palpal

HIROŠIMA u srcu Srpske – zastrašujući prizori strave i užasa sa Farmalenda

Zastrašujući prizori strave i užasa sa propalog i opustošenog Farmalenda, koji izgleda kao Alep, Damask ili Vukovar poslije najžešćih ratnih sukoba, porušene i opljačkane štale i objekti od kojih je ostao poneki zid i cigla, smeće i strvine uginulih krava razbacane po prirodi, ekološka katastrofa koja prijeti okolini i životnoj sredini, lede krv u žilama i pokazuju kakvo je stvarno stanje u Republici Srpskoj. Nema te fotografije, snimka i kadra koji može dočarati užasne zadahe smrti, truljenja i propadanja, čitaocima prenijeti utiske od kojih čovjek zanijemi jer je teško pronaći prave riječi kako bi se opisalo trenutno stanje.

Ova propala farma koja je nekada mogla da hrani pola Republike Srpske, i koja je progutala desetine miliona maraka subvencija, premija, kredita i podsticanja iz budžeta, ogledalo je stanja u cijeloj Republici Srpskoj i pokazatelj kakva nas sudbina čeka ako nastanemo da tomemo u provaliju.

Poljopivredni-industrijski kombinat Mladen Stojanović prije privatizacije i prelaska u ruke Farmalenda i kontraverznog biznismena Vasiljevića, bliskog prijatelja sa kojim je Milorad Dodik putovao u Kinu 2016. godine i najavljivao da će Kine kupiti farmu i uložiti desetine miliona evra u proizvodnju hrane, godišnje je proizvodio preko 90 000 svinja i svakodnevno predavao desetine hiljada litara mlijeka, te dovoljno hrane i silaže za održavanje farmi goveda i svinja, a danas je sve pretvoreno u prah i pepeo kao posledica bolesne pohlepe i pljačke.

Nažalost, u zarobljenoj državi niko ne odgovara za otimanje, pljačku i razaranje, ali i ekološku katastrofu koja je pričinjena uništavanjem poljoprivrednog zemljišta nelegalnim kopanjem šljunka za izgradnju auto-puta Banjaluka – Gradiška, na kojima su oteti milioni i napravljena vještačka jezera u koja su pobacane uginule životinje, što može dovesti do trovanja i užasnih posljedica.

Mještani svjedoče kako je uništen veliki poljoprivredni kombinat osnovan 1945. godine na zemlji koja je uglavnom pripadala Nijemcima koji su pobjegli pred kraj Drugog svjetskog rata, kako je sistematski sve razarano i pljačkano pod okrinjem vlasti i SNSD, čiji su moćnici imali ogromnu ličnu korist praveći štetu državi i društvu.

Na kraju poruka svima – ovako će izgledati cijela Republika Srpska, koja se pljačka, uništava i razara kao Farmalend, ako narod ne kaže dosta je i ne ustane da zaustavi pustošenje i najezdu crvenih skakavaca, opasnijih od svih najezda do sada, od Huna i Varvara do naših sumornih dana.

 

Nebojša Vukanović