ХЕТ завјен у црно, губитак за Гиниса 25 милиона!

ХЕТ би могао ући у Гинисову књигу рекорда. Упорна моја упозорења и најаве да ће мафија уништити најважније предузеће у Херцеговини, Хидроелектране у Требишњици, нажалост се остварују, а добрим дијелом за то сносе одговорност требињски тужиоци који ни послије годину дана нису ништа урадили по документованој пријави о великој пљачки ХЕТ-а коју сам им доставио. ХЕТ је лани пословао са невјероватних 24,39 милиона марака губитка, што је најцрња и најнеуспјешнија година од 1968. када је саграђена ХЕ Гранчарево и систем хидроелектрана. Сваког мјесеца у години губитак је био 2 милиона, а сваки Требињац, од бебе у колјевци до стогодишњака, треба да одвоји по 1000 марака како би се поравнао губитак. Пословни суноврат је последица лошег рада, неодоговорности, бахате пљачке, намјештених тендера и подређености ХЕТ-а интересима Партије и ген-сека Луке Петровића, који преко своје марионете Гордана Мишељића из сјене руководи фирмом.                                                                                  

ХЕТ је у 2017. години имао свега 27,3 милиона марака прихода од продаје струје, дупло мање него претходне године када је приход износио 56 милиона. Упркос лошим резултатима у ХЕТ-у се није пуно штедило, па су расходи износили 48 768 000 КМ, а само за за трошкове плата и накнада запосленим потрошено је 19,2 милиона марака. Накнаде члановима Надзорног одбора повећане су чак 4  пута у односу на 2016, са 89 541 на 351 210 КМ, а трошкови репрезентације директора износили су чак 327 000 КМ, 30% више него у претходној години.                                                       

Потребно је нагласити да је Холдинг Електропривреде смањио стари дуг према ХЕТ-у за произведену а неплаћену електричну енергију са 58 на 36 милиона, а уз то је ХЕТ узео нових 10 милиона марака кредита код Комерцијалне банке како би исплатио плате запосленим.                                                                               

Ако су већ због суше драстично смањени проходи било је за очекивати мјере штедње и смањење трошкова, али Клан нема никакву одговорност према држави и стратешком јавном предузећу, кога је Лаки Лучиано Петровић претворио у свој банкомат и прћију. Тако је ХЕТ само за наводне услуге савјетовања фиктивној фирми са једним радником пребацио милион марака, милиони су потрошени за куповину рачунарске опреме, непотребних пројеката, а на наводно крпљење тунела бачено је скоро 15 милиона марака.                                                                  

Ни последње обилне кише и падавине не могу спасити посрнулог гиганта, јер сва мора овог свијета да прођу кроз турбине не би произвела довољно новаца за потребе Клана Луке Петровића. Тако је због личне промоције Лаки бацио 15 милиона марака на градњу затвореног базена, кога су већ потопиле кише а због инсталација мора да се преправља пројекат, иако се постојећи базен ефикасно могао затворити монтажном конструкцијом са мање од милиoн марака. ХЕТ тренутно баца пола милиона марака за пројекат новог бамбуча моста према Горици, који никада неће бити саграђен, како би се извукли новци за изборну кампању. ХЕТ је на кољенима и једва исплаћује плате и обавезе, а не да је у стању да финансира сулуду и непотребну обилазницу коју је у лудој глави умислио вођа Клана Лука Петровић.                                                          

Умјесто да цјелокупна Управа предвођена Горданом Мишељићем и Илијом Таминџијом, Лукиним шуром кога је пребацио из Електропривреде РС у ХЕТ како би контролисао тендере и послове, поднесе оставке због катастрофалних резултата, они спремају велику журку у Салону Белви у Требињу поводом 50 година од почетка рада ХЕТ-а.                                                                          

Да се само дигну Броз, Крцун и Ранковић па да виде шта су им од великог пројекта урадили насљедници и млади скојевци, вјерујем да би Капичић одмах добио задатак да острво на Билећком језеру претворио у мали Голи оток, прихватилиште за припаднике Лукиног Клана и клесање билећког камена.

 

Небојша Вукановић