palpal

HET potrošio 240 000 KM za nabavku računara

HET nabavka racunara Odavic.png

HET potrošio još 240 000 KM za nabavku računara

Hidroelektrane na Trebišnjici posluju sa milionskim gubitcima, ali to ne sprečava bahato i neodgovorno rukovodstvo da na namještenim tenderima troši ogroman novac na gluposti. Tako je HET samo ove gofdne potrošio više miliona maraka na razne podzide, nadogradnje, zamjene bravarije, stolarije, stepenica, klima uređaja, farbarnje zidova, fiktivno uređenje i krpljenje korita…
Tako je HET ove sedmice sklopio i Ugovor o nabavci računara i računarske opreme sa firmom „Odavić“ iz Trebinja vrijedan 240 000 maraka (203 951 KM bez PDV-a) iako je prije samo godinu dana, 1.8.2016, od iste firme nabavio računare vrijedne 120 000 maraka! U novembru 2015. godine od Odavića je takođe kupljena računaska oprema vrijedna 30 000 maraka bez PDV-a, a samo u poslednjih godinu dana za licenciranje softvera, radne stanice i opremu za elektronsko poslovanje sa istim dobavljačem sklopljeni su Ugovori vrijedni 120 000 maraka. U Srbiju je preko firme „Atos solutions and services“ iz Beograda prebačeno još skoro milion maraka za navodno proširenje SAP sistema, a nezaobilazni Prointer u poslednje dvije godine dobio je od HET poslove nabavke računara i računarske opreme vrijedne više od 200 000 maraka.

Sudeći po javnim nabavkama, HET bi trebao da ima bolju računarsku opremu po glavi radnika od NASE ili Majkrosofta moćnog Bila Gejtsa, jer je samo u poslednje dvije godine za računarsku opremu, softvere i licence potrošeno više od 2 miliona maraka, ili najmanje 3000 KM po glavi svakog od skoro 700 radnika!? Nedavno sam za 600 maraka kupio nov izvanredan „tošibin“ lap-top sa 3 godine garancije, pa ispada da je svaki radnik HET-a, od stražara do vozača, u zadnje dvije godine morao dobiti 5 novih prenosnih lap-top računara.

I pticama na grani je jasno da je nemoguće da se HET-u isporuči toliko vrijedna računarska oprema za kratko vrijeme, i da se namješteni tenderi, koji se ponavljaju svake godine, koriste prije svega za izvlačenje miliona maraka iz javnog preduzeća. Veoma je teško lijenim i korumpiranim istražnim organima i policiji, kakvi su u nažalost našoj zemlji čuda, da kontrolišu potrošnju i nabavke računarskih programa, računara, papira i tonera za štampače, pa zbog toga moćnici upravo na ovakvim javnim nabavkama izvlače najviše novaca.

Umjesto da HET u vrijeme rekordno niske proizvodnje, suše i milionskih gubitaka štedi i smanji gubitke, bahato rukovodstvo pod dirigentskom palicom i budnim okom Lakija Lučiana Petrovića nastavlja sa suludim javnim nabavkama i izvlačenju velikih količina novaca iz HET-a i elektro-energetskog sektora, iako su i oni iscijeđeni kao suva drenovina nakon decenije sistemske pljačke i razaranja. Pitanje je samo do kada će narod i siromašni građani nijemo da posmatraju pljačku koja se odigrava pred njihovim očima, i podržavaju mali broj osionih beskrupuloznih ludaka koji bahato troše milione dok većine gladuje i gleda kako će prehraniti porodice i djecu poslati u školu?

Nebojša Vukanović