ХЕТ-ови партијски излети

Цијели јавни сектор, а посебно електро-енергетска предузећа, већ годинама су претворени у прћију владајућих странака. Партије и њени кадровици се иживљавају и системски разарају државу, намјештеним тендерима извлаче огроман новац из јавног сектора, преоптерећују га партијским активистима и незаконито користе јавне ресурсе за неосновано богаћење, личне и партијске потребе.

Примјера је безброј, понављају се сваки дан, а злоупотребе постају све дрскије и очигледније како би бескрупулозне крађе постале нормална и прихватљива појава. Један у низу примјера је и излет до Мостара и долине Неретве, који је за своје истакнуте активисте организовао Општински одбор СНСД-а Берковићи.

 

СНСД-овци су на излет пошли „хетовим“ аутобусом, а ХЕТ је и сносио све трошкове путовања. Илија и Лука су до танчина усавршили методе злоупотреба електро-енергетском сектора, куповине гласова и освајања мандата народним парама, а ХЕТ и Електропривреда РС су претворили у свој банкомат из којих извлаче онолико новаца колико им је потребно.

Од насипања и асфалтирања путева, бушења рупа за воду и канализацију до подјеле грађевинских пакета и примитивне куповине гласове, широк је дијапазон метода које су братски разрадили и усавршили шура и зет.

Цијену њихових мандата увијек плате грађани, кроз поскупљење цијена струје, смањења плата радницима и увођење разних такси и намета. О последицама подређивања колективних интереса друштва личним интересима неодговорних и незаситих појединаца, говори и поражавајућа чињеница да је ХЕТ прошлу годину завршио са губитком од чак 24,3 милиона марака. Неки су нажалост спремни уништити јавно добро и државу, оставити без посла и хљеба стотине породица како би себи обезбједили још неку функцију и опстанак на власти.

Проблем је што већина грађананажалост још увијек нема свијест о размјерама пропасти и последицама погубне политике, па често за мали интерес и обећање пристају да буду дио накарадног система који нас води у провалију и нестанак.

 

Небојша Вукановић