HET-ovi partijski izleti

Cijeli javni sektor, a posebno elektro-energetska preduzeća, već godinama su pretvoreni u prćiju vladajućih stranaka. Partije i njeni kadrovici se iživljavaju i sistemski razaraju državu, namještenim tenderima izvlače ogroman novac iz javnog sektora, preopterećuju ga partijskim aktivistima i nezakonito koriste javne resurse za neosnovano bogaćenje, lične i partijske potrebe.

Primjera je bezbroj, ponavljaju se svaki dan, a zloupotrebe postaju sve drskije i očiglednije kako bi beskrupulozne krađe postale normalna i prihvatljiva pojava. Jedan u nizu primjera je i izlet do Mostara i doline Neretve, koji je za svoje istaknute aktiviste organizovao Opštinski odbor SNSD-a Berkovići.

 

SNSD-ovci su na izlet pošli „hetovim“ autobusom, a HET je i snosio sve troškove putovanja. Ilija i Luka su do tančina usavršili metode zloupotreba elektro-energetskom sektora, kupovine glasova i osvajanja mandata narodnim parama, a HET i Elektroprivreda RS su pretvorili u svoj bankomat iz kojih izvlače onoliko novaca koliko im je potrebno.

Od nasipanja i asfaltiranja puteva, bušenja rupa za vodu i kanalizaciju do podjele građevinskih paketa i primitivne kupovine glasove, širok je dijapazon metoda koje su bratski razradili i usavršili šura i zet.

Cijenu njihovih mandata uvijek plate građani, kroz poskupljenje cijena struje, smanjenja plata radnicima i uvođenje raznih taksi i nameta. O posledicama podređivanja kolektivnih interesa društva ličnim interesima neodgovornih i nezasitih pojedinaca, govori i poražavajuća činjenica da je HET prošlu godinu završio sa gubitkom od čak 24,3 miliona maraka. Neki su nažalost spremni uništiti javno dobro i državu, ostaviti bez posla i hljeba stotine porodica kako bi sebi obezbjedili još neku funkciju i opstanak na vlasti.

Problem je što većina građananažalost još uvijek nema svijest o razmjerama propasti i posledicama pogubne politike, pa često za mali interes i obećanje pristaju da budu dio nakaradnog sistema koji nas vodi u provaliju i nestanak.

 

Nebojša Vukanović