HET-ovi bazeni, inženjeri Tubić i Gurović

het-mrestiliste.jpg

HET-ovi bazeni, inžinjeri Tubić i Gurović

Ipak se pokreće! U HET-u su odlučili da pokušaju dati bar neki odgovor na brojna pitanja koja im javno postavljamo, a u još nekim javnim ustanovama i preduzećima je postala praksa da se oglase nakon tekstova. Tako se nakon kritika o smanjenju plata i radu trebinjske Opšte bolnice na portalima plasiraju priče o nabavci magnetne rezonance i nove opreme, kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema, dok su čelnici HET-a pokušali opravdati velika sredstva koja su utrošena na krpljenje betonskih bazena za ribe u Mirotinju. Rukovodilac brane Grančarevo (HE Trebinje 1) inžinjer Nikola Tubić oglasio se na lokalnim portalima tvrdeći da je HET izdvojio 78 622 marke za rekonstrukciju betonskih bazena u mrijestilištu „Mirotinj“, izvođenje građevinskih radova, zamjenu oštećenih dijelova konstrukcije, popravku betonskih površina reparaturnim malterima te nanošenje zaštitnog premaza potpune vodootpornosti „SM“ metodom za stabilizaciju betona.

Ugovori kažu da je HET 7.3.2017. prihvatio ponudu firme ABV sistem od 78 622 KM bez PDV-a za izradu zaštitnog premaza, da bi već 23.3.2017. bio sklopljen i Ugovor o izradi zaštitnog prema za stabilizaciju betonskih bazena na Mirotinju sa istom firmom vrijedan 79 622,09 KM bez PDV-a. Potpuno je nebitno koja je firma angažovana na ovom poslu, jer svaki privatnik želi svojoj firmi da obezbjedi posao i prirodno je da gleda svoj interes, ali bi logično da građevinske radove i popravku betona izvodi neka građevinska firma.

Postavlja se i logično pitanje koliki su gubici vode u bazenima, ko je radio projekat i analize, da li su radovi opravdani i da li je normalno ponavljati ih skoro svake godine? Pitamo se da li će Tubić uskoro dobiti skoro 200 000 maraka za ozelenjavanje okoline brane Grančarevo i sadnju cvijeća, te da li će radove izvesti poznata dvorska građevinska firma iz Trebinja?

Sama činjenica da su Luka i Ilija smijenili mladog, obrazovanog i sposobnog elektro-inženjera Gurovića i postavili nesposobnu karikaturu g-dina Tubića da bude direktor brane Grančarevo govori više od 1000 riječi. Iliji i Luki ne trebaju pametni, obrazovani i sposobni već poslušni koji će da potpisuju fakturte i daju saglasnost na dogovorene poslove, pa onda i ne treba da se čudimo što stotine najboljih i najobrazovanijih svake godine napuštaju Trebinje i Hercegovinu glavom bez obzira.

Zbog besmislenih poslova i izvlačenja desetina miliona maraka na dogovorene poslove i namještene tendere, HET nije likvidan pa se prvi put od 1967. kasni sa plaćanjem obaveza, doprinosa zaposlenim te radova i usluga dvorskim dobavljačima koji strpljivo čekaju da Laki Lučijano Petrović ispoštuje dogovoreno. Zbog nedostatka novca nekada moćni HET primoran je uzeti 10 000 000 maraka kredita kako bi se popunile rupe iz Lakijeve kampanje i domaćinskih večera, a procedura za novo zaduženje je pokrenuta.

Nadati se da će Laki uskoro poturiti nekog da pokuša opravdati trošenje 15 miliona maraka na krpljenje rupa u tunelima, ili će napokon i okružni tužioci zasukati rukave i dati konkretne odgovore na jasna pitanja, i tako staviti tačku na decenijsku pljačku najvažnijeg resursa Trebinja i Hercegovine.

Nebojša Vukanović