ХЕТ незаконито издваја још 2 милиона за базен?

Упркос најлошијем пословном резултату за 50 година рада и невјероватном губитку од 24,3 милиона марака, Управа Хидроелектрана на Требишњици наставља да дрско, бахато и незаконито троши новац. Тако је генерални директор ХЕТ-а Гордан Мишељић дана 10.5.2018. године потписао Уговор ЈН-03/18 о додатним радовима на затвореном базену у Требињу вриједан 2 милиона марака (1 750 650 КМ без ПДВ-а) и то преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци. Нова 2 милиона ће лећи на рачуне фирми Интеграл-инжењеринг А.Д. Лакташи, Интегра инжењеринг Д.О.О Бањалука и Херц градња Д.О.О Билећа.                                                                    

Ове три фирме су лани добиле од ХЕТ-а више од 10 милиона марака за посао изградње затвореног базена „Бање“ у Требињу, што значи да је цијена првобитно договорених грађшевинских радова додатно повећана за чак 20%. Мишељић у Одлуци није образложио разлоге за потписивање Анекса новог Уговора и додатна 2 милиона за грађевинске радове, нити је образложио разлоге кориштења модела директног преговорања са дворским фирмама. Можда ће се распричати пред тужиоцем и истражним органима, уколико једног дана у ослобођеној Српској заживи правна држава и владавина закона.                                                              

Лукини дворски портали су се последњих дана расписали и објавили низ хвалоспјева како радови иду планираном динамиком, и да ће ускоро затворени базен у Требињу добити кров, што је очито урађено са намјером да се прикрију злоупотребе и драстично неосновано повећање цијене радова. Понашање директора Мишељића и челника ХЕТ-а у најмању руку се може назвати бахатим и бескрупулолзним. Умјесто да Мишељић и цјелокупна Управа ХЕТ-а поднесу неопозиве оставке због катастрофалних резултата и губитка од 24,3 милиона марака у прошлој години, они настављају да незаконито разбацују милионе марака, као да је ХЕТ њихова прћија. Постоји више него основана сумња да је непотребно и неосновано повећање цијене радова на затвореном базену у Требињу урађено са намјером да се извуку средства за кампању Луке Петровића и СНСД-а на предстојећим изборима.                                                                                                          

Због дрског и безобразног понашања, након фељтона о Григорију наредних дана почећу са објављивањем фељтона о ХЕТ-у и Гордану Мишељић, како би грађани и читаоци схватили шта је разлог ужасним резултатима ХЕТ-а и огромним губитцима у пословању.                                                              На крају треба истаћи да је градња скупог затвореног базена од 15 милиона марака крајње непотребна (јер се у Граду сунца такође гради затворени базен), а питање је када ће он бити изграђен и стављен у функцију. Иста ствар могла се урадити са мање од милион марака прављењем монтажне конструкције са сасвременим тендама на постојећем Олимпијском базену „Бање“ у Полицама, што сам упорно предлагао Луки, Мишељићу и градским моћницима, али они нажалост нису жељели да прихвате конструктиван и крајње добронамјеран приједлог. Монтажна конструкција на постојећем базену, која би се скидала у љетном периоду, била би много лакше, брже и јефтиније рјешење, али на том „малом“ послу се не би могли узимати милиони разним анексима и надуваним фактурама.

 

Небојша Вукановић