palpal

ХЕТ нема за герму и кору јаја

Какво је стање у некадашњем херцеговачком гиганту Хидроелектранама на Требишњици, које су последњих година посрнуле и пале на дно и најниже гране у 50 и кусур година своје историје, говори и Допис коју је Синдикална организација ХЕТ-а упутила Управи и директору Гордану Мишељићу. Иако је недавно узела 10 милиона марака кредита, Управа и директор Миљељић нису имали на рачуну пар хиљада марака да купе по кору јаја радницима, по први пут, што је изазвало велико огорчење.

У Допису који је потписао предсједник Синдикалне организације ХЕТ-а Милорад Нинковић наводи се да Управа није одговорила на раније захтјеве и Дописе синдиката, а посебно су разочарани да предузеће није купило симболичну кору јаја за Васкрс радницима, а што су успјеле и мале приватне фирме у Требињу. Истиче се да су радницима на маргинама, да су због суше, хаварија, епидемије и других изговора у више наврата смањиване плате, и да запослени у ХЕТ-у имају убједљиво најниже плате у систему Електропривреде Републике Српске.

ХЕТ је толико пропао да тренутно неки радници са средњом стручном спремом у Индустрији алата тренутно имају већу плату од колега у ХЕТ-у са истом школом. Ипак не треба раднике пуно жалити јер су сами криви и заслужили су понижења, част изузецима, јер је 80% запослених или активни чланови, или активисти и гласачи СНСД-а, тако да сносе велику одговорност и сада жању оно што су сами посијали.

Иако су недавно узели нових 10 милиона марака кредита, ХЕТ нема пара да купи по кору јаја радницима, и сваки коментар је сувишан. Четири члана црне Управе су међусобно оштро сукобљена, Љубо Вуковић ломи главу и не комуницира са Чомом Дипломом, док су генерални директор Гордан Мишељић и извршни Илија Таминџија већ дуже времена у веома лошим односима.

Све се ломи преко леђа радника, али их не треба пуно жалити кад упорно сами срљају у јаму и пропаст, иако сам их годинама упозоравао шта ће се догодити и сами сносе велику одговорност за садашње стање, јер су нијемо посматрали и прећутно подржавали пљачку и анархију, која је гиганта оборила на кољена.

 

Небојша Вукановић