palpal

HET nema za germu i koru jaja

Kakvo je stanje u nekadašnjem hercegovačkom gigantu Hidroelektranama na Trebišnjici, koje su poslednjih godina posrnule i pale na dno i najniže grane u 50 i kusur godina svoje istorije, govori i Dopis koju je Sindikalna organizacija HET-a uputila Upravi i direktoru Gordanu Mišeljiću. Iako je nedavno uzela 10 miliona maraka kredita, Uprava i direktor Miljeljić nisu imali na računu par hiljada maraka da kupe po koru jaja radnicima, po prvi put, što je izazvalo veliko ogorčenje.

U Dopisu koji je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije HET-a Milorad Ninković navodi se da Uprava nije odgovorila na ranije zahtjeve i Dopise sindikata, a posebno su razočarani da preduzeće nije kupilo simboličnu koru jaja za Vaskrs radnicima, a što su uspjele i male privatne firme u Trebinju. Ističe se da su radnicima na marginama, da su zbog suše, havarija, epidemije i drugih izgovora u više navrata smanjivane plate, i da zaposleni u HET-u imaju ubjedljivo najniže plate u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

HET je toliko propao da trenutno neki radnici sa srednjom stručnom spremom u Industriji alata trenutno imaju veću platu od kolega u HET-u sa istom školom. Ipak ne treba radnike puno žaliti jer su sami krivi i zaslužili su poniženja, čast izuzecima, jer je 80% zaposlenih ili aktivni članovi, ili aktivisti i glasači SNSD-a, tako da snose veliku odgovornost i sada žanju ono što su sami posijali.

Iako su nedavno uzeli novih 10 miliona maraka kredita, HET nema para da kupi po koru jaja radnicima, i svaki komentar je suvišan. Četiri člana crne Uprave su međusobno oštro sukobljena, Ljubo Vuković lomi glavu i ne komunicira sa Čomom Diplomom, dok su generalni direktor Gordan Mišeljić i izvršni Ilija Tamindžija već duže vremena u veoma lošim odnosima.

Sve se lomi preko leđa radnika, ali ih ne treba puno žaliti kad uporno sami srljaju u jamu i propast, iako sam ih godinama upozoravao šta će se dogoditi i sami snose veliku odgovornost za sadašnje stanje, jer su nijemo posmatrali i prećutno podržavali pljačku i anarhiju, koja je giganta oborila na koljena.

 

Nebojša Vukanović